Monday, December 28, 2015

mini BBQ









Ingat lagi last year we all buat BBQ jugek menjelang new year. Saja nak buat happening kat rumah mak abah. This year buat lagi tapi bukan sebab tahun baru...tapi sebab nak makan ramai2 jek. My bro berusaha gigih beli tempat BBQ sebab last year bakar benda2 tu semua guna jaring biasa :)

Tak cukup korum tapi still buat jugek. Yang penting mak dan abah happy sebab boleh makan ramai2 gitu.






Disebabkan tak la ramai sangat korum nya, so buat ala kadar jek. Nak cari ikan yang best2, takde la pulak. Last2 beli je ikan kembung empat ekor. Harga seekor ikan kembung kat Bandar Ikan Patin is RM3.00 yer.

My SIL beli sosej, udang sikit...dan ayam. Untung dapat SIL yang rajin, so that akak boleh rehat banyak. Woha!






Sementara SIL bakar ayam sambil gurau senda dengan asbennya (my bro), akak goreng nasi dulu. Plan asal nak masak nasi goreng cina tapi anak2 tak nak pulak. Sudahnya goreng jek la nasi ikut citarasa tukang masak kan.

Air asam nak cicah dengan ikan, SRK yang buat. Memang dia yang terer buat pun. Resepi ibu mertuaku gitu.





Sambal kicap pun SRK yang buat. Sambil tumbuk lada, sambil temankan isterinya yang ini goreng nasi. Sweet gitu kan ;)

At the end, apa yang kami cari ialah mak dan abah happy dengan anak2 dan cucu2. Tapi mulai semalam rumah mak abah dah sunyi semula.








mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...