Monday, August 10, 2015

cahaya yang menyejukkan mataku




Alhamdullillah, Sabtu lepas dah selamat menguruskan majlis pertunangan adik.  Majlis bertandang ke rumah yang perempuan berjalan dengan lancar dengan tujuh bijik kereta konvoi ke lokasi yang dituju. Hidangan makan tengahari pun hebat...daging salai masak lemak cili api + belimbing buluh, sambal tumis petai + udang, sayur goreng kacang panjang, ayam goreng berempah, ulam2an, sambal belacan, koktel dan air sirap serta air limau. Dihidangkan kek sebagai dessert. Koktel derang buat sedap tapi nak tambah rasa malu . Cuma tak ingat nak snap gambo makanan sebab akak busy!  :)

On the way balik ke rumah mak, singgah sekejap kat asrama "cahaya yang menyejukkan mataku", tu maksud nama anak dara akak yang sweet 17 tu. 





Ini la tempat yang sering akak kunjung setiap dua minggu. Mujur sekolah ni tak jauh dari rumah mak, senang sikit kalau anak dara nak balik. Dulu sekolah ni sekolah biasa2 jek tapi sekarang dah jadi sekolah kluster kecemerlangan. Cikgu2nya bagus2...komited dengan usaha sekolah untuk menjadikan sekolah ni sebaris dengan sekolah2 berasrama penuh yang lain.

Ada program pertukaran pelajar antarabangsa, kelazz gitu walaupun sekolah ni bukan kat bandar besar. mesti cikgu2 nya lagi bersemangat untuk mengajar kan.





Sekolah pun ada KPI nya jugek. Kalau tak silap, tahun lepas sekolah ni dapat capai apa yang disasarkan oleh PPD. So, dapat la hadiah duit sikit. Duit tu boleh la buat kerja-kerja mengecat bangunan sekolah dan kelas. Ye la, dah nama sekolah kluster...mesti la up-grade sikit keadaan sekolah kan. 






Setiap pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam SPM dan PMR atau sekarang ni PT3, maka berpeluang la menayangkan muka masing2 kat dinding dewan tu. Waktu anak dara dapat result PMR dulu, missed satu A untuk membolehkan dia tayang muka kat situ. Frust dia bukan main lagi tapi ada la hikmah disebaliknya. So tahun ni boleh cuba lagi.

Kalau tengok kat gambo tu, ada nama Yusuf. Yusuf ni anak sepupu akak, dia datang daripada situasi dimana mak dan ayahnya dah berpisah. Tapi akak suka tengok semangat dia nak belajar. Perpisahan atau perpecahan keluarga tak menghalang untuk dia terus berjaya, memang dia tak pernah give-up.

Alhamdullillah, dapat jumpa anak dara yang sorang ni...hilang la sikit rasa rindu pada karenah2 dia.






ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...