Wednesday, July 31, 2013

roti telur @ edisi bosan


Pernah makan roti yang dipotong kecik2 dan goreng dengan telur? Sebenarnya ini resepi turun-temurun daripada mak akak. Masa kami kecik2 dulu, mak selalu masak roti macam ni untuk breakfast.








Potong roti putih gardenia kepada sembilan bahagian. Rendamkan roti dalam telur yang telah dipukul hingga sedikit kembang. Kalau nak sedap lagi, tambahkan jumlah telur. Panaskan margerin / mentega dalam kuali dan tumiskan lada merah / hijau serta bawang merah yang telah dimayang halus. Tumis hingga naik bau. 

Masukkan roti yang telah sebati dengan telur tadi dan kacau sampai rata. Bubuh sedikit sos cili dan kacau lagi. Last sekali, taburkan sedikit serbuk lada hitam dan kacau lagi.

Sedia untuk dihidang.


# siaran ulangan sebab dah pernah buat entri pasal roti kecik2 ni... =))

Karnival WOW

Karnival WOW baru2 ni macam tak wow sangat, biasa2 jek. Yang happening sebab ada live programme by TV3. So ramai ler orang kerumun kat sit...