Friday, May 10, 2013

sosej goreng pedas





Satu lagi menu simple yang boleh you olls masak kalau dah tak ada idea sangat atau nak jimat atau ada rasa mood malas memanjang...macam akak =)). Beli aje sosej, tak kisah la brand apa dan perasa apa, janji halal untuk dimakan.






Bahan2 masak:

  • Sosej (potong tiga)
  • Bawang putih (mayang halus)
  • Bawang besar (hiris bulat2)
  • Cili merah / hijau (hiris)
  • Leek (untuk aroma dan rasa)
  • Cili boh
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Kiub pati ayam
  • Sedikit garam


Tumiskan bahan2 asas sehingga garing. Biasanya kalau bahan2 asas tak cukup masak, mudah nak dapat sakit perut bila makan. Kemudian masukkan bahan2 lain dan sosej. Simple sangat kan. Boleh juga ditaburkan daun bawang dan daun sup untuk hiasan.

Anak2 akak memang suka makan sosej goreng pedas macam ni. 

king patin

I am a die hard fan of ikan patin. Of coz la kan sebab akak asal dari Bandar Ikan Patin. Kalau balik kampung, gulai ikan patin ...