Tuesday, February 5, 2013

kari ikan tenggiri






Lama tak update blog akak ni. Bila agak busy dengan kerja dan mood nak menulis pun macam lari2 gitu, mesti blog akak ni berabuk sikit.

Tapi mood memasak tetap ada, lebih2 lagi SRK sentiasa sudi nak tolong masak. Beli ikan tenggiri tiga keping, harganya dekat RM17.00. Mahal betul kan. Kadang2 macam tak berbaloi nak beli sebab bila makan, tak sampai 10 minit dah licin.

SRK suka guna paste kari cecair cap Adabi, berbanding dengan kari yang jenis serbuk. Katanya lebih best bau dan rasa. Akak tak kisah, janji jadi karinya.

SRK guna bawang merah, bawang putih, biji sawi, kari ikan, santan, asam keping dan lada boh untuk masak kari ikan ni. Kalau ada daun kari, lebih best campurkan sekali untuk menaikkan aroma. Reneh hingga santan  dan ikan betul2 masak.

iphone yang hilang

Kelmarin dapat kawan2 baru dari Jepun. One of them is an English teacher in Singapore and married to Singaporean. The other one (...