Friday, July 6, 2012

udang paprik




Atas permintaan si kecik tu, SRK belikan sedikit udang untuk dimasak kat rumah. Selalunya akak goreng biasa aje udang ni tapi kali ni akak masak paprik. Nasib baik si kecik tu tak banyak komplen. 

By the way, lupa la nak story pasal ikan pekasam yang akak beli khas di kampung akak, Temerloh. Tak sempat nak snap fotonya sebab terlalu asyik sangat makan ikan pekasam ni....tak hengat dunia.

Nak masak udang paprik versi akak mudah aje. Bahan2nya cuma bawang putih, bawang merah, cili giling, sos tiram, daun limau purut, stok ayam dan sedikit gula serta garam. Masak udang usah lama sangat sebab nanti hilang manisnya.

10 comments:

  1. best2.. tapi klau saya buat agak berkuah sikit! anak2 suka gitu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...yup...budak2 slalu y suka berkuah sket kan...

      Delete
  2. senang jek kan masak padprik sebenonya.... janji ada daun limau purut kan.. hehe, kena beli daun limau purut la balik ni, leh masak udang paprik

    ehem2, tajuk tu leh gerak2 yerk... ada perubahan, bestnyer (mood:jeles)

    ReplyDelete
  3. salam..
    ermm..sedapnya
    cukup ke banyak tu?

    ReplyDelete
  4. Sallam,

    Sedak ni kalau ada nasik,
    makan tetengah malam buta gini..

    ReplyDelete
  5. Opps telupa, kakmah pun ada buat ikan toman pekasam, ada dalam peti, telupa nak goreng,
    esok mesti goreng nih...

    ReplyDelete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...