Thursday, May 3, 2012

menu hari pekerja


Masak nasi campur dengan halia, bawang putih, bawang merah, serai (kalau suka) ,
daun pandan & sedikit garam. Of course la kena masukkan santan kan...
kalau tak, takde la namanya nasi lemak....

Bila cuti, baru la akak ada masa sikit nak memasak banyak2 tapi takde la banyak mana pun. Cuti 1 Mei lalu, pagi2 akak masak nasi lemak untuk si kecik tu nak sarapan sebelum pergi ke sekolah. Ada latihan main kompang katanya. 


Bahan untuk masak kari ketam, sama macam masak kari ayam tapi tak guna bunga
cengkih dan bunga lawang. Yang lain sama aje...akak suka guna serbuk kari ketam Adabi..

Menu untuk lunch, akak masak kari ketam. Terjumpa ketam yang best, banyak isinya. Beli 4 ekor aje, itupun dah jenuh makan anak-beranak. Tapi si kecik tu tak gemar menu ni.


Nak masak daging goreng kunyit, akak gaulkan dulu daging dengan serbuk kunyit,
garam dan serbuk kari ayam. Perapkan kejap bagi dia sebati. Then gorengkan terus, campur
dengan bawang besar dan lada hijau / merah...

Mudah aje kan kaedah nak masak daging ni kan. Tak payah susah2. Ada lagi yang dimasak, bagi penyedap makan, especially my SRK yang suka pedas2. Akak masak sambal tumis tomato. Actually sambal ni mak akak selalu buat kat kampung.


Mula2 tumiskan lada kecik @ cili burung (akak guna 6 biji cili burung) dan bawang putih.
Then, bila dah masak sikit, masukkan ikan bilis dan seterusnya buah tomato yang
dah di potong kecik2. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Sambal tumis buah tomato ni, lagi banyak kita guna cili burung, lagi kaw2 rasanya. Berasap telinga dibuatnya tapi menambah nasi :)




8 comments:

  1. Dari satu gambar ke satu gambar semakin kebawah semakin terliur kakak dibuat intan. Sambal tomato lagilah kakak suka pedas tapi anak-anak kakak tak ada satu yg tahan pedas - boleh meleleh airmata/hidung mereka...

    ReplyDelete
  2. Kak, bior meleleh air hidung...janji sedap..hehe

    ReplyDelete
  3. wallaweh kak, menu smua tu mkn hari2 t.puas kan! kak sy puasa hari huhuhu dah ter gulp gulp neh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..boleh masak utk buka puasa nanti :)

      Delete
  4. ikan patin masak black pepper makk leh buat takk? ahaks..

    ReplyDelete
  5. huihsss...ini dh lebih ni...dok tayang2 makanan bagai....

    dan2 perotku berbunyi...krok..krek...krok...krek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...perut bunyi tu tanda tgh proses penghadaman :))

      Delete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...