Masak nasi campur dengan halia, bawang putih, bawang merah, serai (kalau suka) , daun pandan & sedikit garam. Of course la kena masukkan santan kan... kalau tak, takde la namanya nasi lemak.... |
Bila cuti, baru la akak ada masa sikit nak memasak banyak2 tapi takde la banyak mana pun. Cuti 1 Mei lalu, pagi2 akak masak nasi lemak untuk si kecik tu nak sarapan sebelum pergi ke sekolah. Ada latihan main kompang katanya.
Bahan untuk masak kari ketam, sama macam masak kari ayam tapi tak guna bunga cengkih dan bunga lawang. Yang lain sama aje...akak suka guna serbuk kari ketam Adabi.. |
Menu untuk lunch, akak masak kari ketam. Terjumpa ketam yang best, banyak isinya. Beli 4 ekor aje, itupun dah jenuh makan anak-beranak. Tapi si kecik tu tak gemar menu ni.
Mudah aje kan kaedah nak masak daging ni kan. Tak payah susah2. Ada lagi yang dimasak, bagi penyedap makan, especially my SRK yang suka pedas2. Akak masak sambal tumis tomato. Actually sambal ni mak akak selalu buat kat kampung.
Sambal tumis buah tomato ni, lagi banyak kita guna cili burung, lagi kaw2 rasanya. Berasap telinga dibuatnya tapi menambah nasi :)
Dari satu gambar ke satu gambar semakin kebawah semakin terliur kakak dibuat intan. Sambal tomato lagilah kakak suka pedas tapi anak-anak kakak tak ada satu yg tahan pedas - boleh meleleh airmata/hidung mereka...
ReplyDeleteKak, bior meleleh air hidung...janji sedap..hehe
ReplyDeletewallaweh kak, menu smua tu mkn hari2 t.puas kan! kak sy puasa hari huhuhu dah ter gulp gulp neh haha
ReplyDeleteowh..boleh masak utk buka puasa nanti :)
Deleteikan patin masak black pepper makk leh buat takk? ahaks..
ReplyDeletehmm..boleh cuba. bila nak merasa? :P
Deletehuihsss...ini dh lebih ni...dok tayang2 makanan bagai....
ReplyDeletedan2 perotku berbunyi...krok..krek...krok...krek...
huhu...perut bunyi tu tanda tgh proses penghadaman :))
Delete