Thursday, May 3, 2012

menu hari pekerja


Masak nasi campur dengan halia, bawang putih, bawang merah, serai (kalau suka) ,
daun pandan & sedikit garam. Of course la kena masukkan santan kan...
kalau tak, takde la namanya nasi lemak....

Bila cuti, baru la akak ada masa sikit nak memasak banyak2 tapi takde la banyak mana pun. Cuti 1 Mei lalu, pagi2 akak masak nasi lemak untuk si kecik tu nak sarapan sebelum pergi ke sekolah. Ada latihan main kompang katanya. 


Bahan untuk masak kari ketam, sama macam masak kari ayam tapi tak guna bunga
cengkih dan bunga lawang. Yang lain sama aje...akak suka guna serbuk kari ketam Adabi..

Menu untuk lunch, akak masak kari ketam. Terjumpa ketam yang best, banyak isinya. Beli 4 ekor aje, itupun dah jenuh makan anak-beranak. Tapi si kecik tu tak gemar menu ni.


Nak masak daging goreng kunyit, akak gaulkan dulu daging dengan serbuk kunyit,
garam dan serbuk kari ayam. Perapkan kejap bagi dia sebati. Then gorengkan terus, campur
dengan bawang besar dan lada hijau / merah...

Mudah aje kan kaedah nak masak daging ni kan. Tak payah susah2. Ada lagi yang dimasak, bagi penyedap makan, especially my SRK yang suka pedas2. Akak masak sambal tumis tomato. Actually sambal ni mak akak selalu buat kat kampung.


Mula2 tumiskan lada kecik @ cili burung (akak guna 6 biji cili burung) dan bawang putih.
Then, bila dah masak sikit, masukkan ikan bilis dan seterusnya buah tomato yang
dah di potong kecik2. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Sambal tumis buah tomato ni, lagi banyak kita guna cili burung, lagi kaw2 rasanya. Berasap telinga dibuatnya tapi menambah nasi :)




throwback: 10Binjai, PNB Park, KLCC

Throwback yang terobek. Last minute decided buat iftar kat 10Binjai, PNB Park. RM80 per head tapi guna orang dalam, dapat RM64 per...