Wednesday, October 12, 2011

peknga : makanan orang penang


Last week me and friends buat kerja gila pergi Kuala Kangsar dan Penang sekaligus tapi cuma balik hari. Dari KL jam 10 pagi, sampai di Kuala jam 1.30 petang. My friend yang drive kereta tak boleh nak speed because of speed trap yang melambak-lambak di highway PLUS. Apa guna highway kalau cuma boleh memandu 80KM sejam. Kan? Tapi actually signboard 80KM tu dipasang oleh orang yang tengah baiki jalan, bukannya speed limit. Ha3.
Dari Kuala terus memecut ke Penang tapi apalah daya bukannya we all naik BMW kan. Sampai di Penang dah pun jam 4.00 petang, terus buat discussion dengan perut yang berbunyi. Sebab breakfast di RR Rawang jam 11.00 pagi, sampai Kuala sempat kunyah apam balek Kuala je. Kena pula minum air oren bergas, perut me mula meragam.

After discussion, the boss of Penang Branch ajak makan peknga. Me ingat apa la peknga ni kan. Rupanya lempeng berinti nyiur atau pisang. Cicah dengan kuah kari atau sambal tumis ikan bilis. Penang memang femes dengan karinya kan. 

Well, tak susah rasanya nak buat lempeng ni. Cara buatnya mesti ala-ala buat murtabak gitu kan. Bubuh nyiur atau pisang kat dalam doh dan bakar. Tapi you all kena rasa peknga ni, memang best. Lokasinya kat bandar baru Bertam, lepas tol Sg.Dua, exit ke Bertam.

Finally we all sampai KL semula jam 12.30 tengah malam. Penat giler weh.

throwback: 10Binjai, PNB Park, KLCC

Throwback yang terobek. Last minute decided buat iftar kat 10Binjai, PNB Park. RM80 per head tapi guna orang dalam, dapat RM64 per...