Saturday, January 22, 2011

popia sira



Me baru dapat resepi orang malas, resepi kuih atau biskut atau jajan yang boleh dikunyah oleh tetamu2 yang datang ke rumah kita. Lama2 jajan ni jadi macam snek, lepas satu, satu...sampai habis semangkuk walaupun makan kat rumah orang.

Resepi malas ni, my sister in law yang bagi dan mungkin dah familiar dikalangan kita yang memang gemar memasak kuih atau biskut. Dan me memang suka pada "resepi malas" sebab kesuntukan masa, letih dan banyak lagi hal2 lain yang perlu dikendalikan. Betul kan, kalau hal orang perempuan seperti memasak, basuh baju, kemas rumah gitu, hal2 ni tak boleh nak tangguh2. Bayangkan kalau isteri tangguh masak nasi, tangguh basuh baju atau tangguh kemas rumah. Mesti suami dah bising kan.

Lain pula hal orang lelaki. Basuh kereta boleh tangguh kan. Smoking boleh tangguh kan. Baca newspaper pun boleh juga tangguh kan. Itu la pasal.

So, resepi jajan ni khas untuk isteri2 yang kesuntukan masa :)

Gunting kulit popia kecil2..ikut suka nak kecil / besar. Goreng kulit popia ni sampai rangup. Kisar gula pasir, nestum original dan susu tepung dan gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng tadi (sira).

iphone yang hilang

Kelmarin dapat kawan2 baru dari Jepun. One of them is an English teacher in Singapore and married to Singaporean. The other one (...