Thursday, April 26, 2012

revenge on cooking : budu...budu lagi


Lately memang akak jarang memasak yang betul2 masak, asyik makan kat luar aje. Redha aje la kan sebab SRK yang ajak makan kat luar. Janji dia yang bayar, bukan akak kan (senyum). Tapi Ahad lepas, kami memang "balas dendam" memasak. Walaupun tak grand mana menu yang kami sediakan tapi menu masakan kampung yang dirancang, memang menjadi. Puashati you.

..bahan-bahan untuk masak singgang tulang >> lengkuas, bawang putih,
bawang merah, asam keping & jintan manis tumbuk...




Petang Sabtu tu, kami menerjah ke pasar malam Batu 14, Puchong untuk cari bahan. Pasar malam kat situ memang meriah betul sebab memang banyak orang jual sayur dan sebagainya. Ada sorang tu jual ikan2 darat aje, macam2 jenis ikan ada. SRK jenuh cari ikan aji2 tapi jumpa yang kecik aje. Tak best kalau nak masak stim. Walaupun kecik, harga sekilo ikan aji2 ni dah cecah RM15 - RM18.

Last2 SRK beli tulang, akak tau dah dia mesti nak masak singgang tulang peberet dia tu. It's ok, akak pun suka, cuma si kecik tu aje yang tak berapa minat. So rebus tulang dulu beberapa jam sebelum dimasukkan bahan2 tadi. Bubuh garam secukup rasa ya.


..walaupun menu ni merupakan siaran ulangan tapi rasanya kali ni versi lain sikit...

Akak goreng pulak ikan kering, tengok stok ada lagi dalam ice box. Gorengkan sekali dengan bawang besar dan lada hijau. Si kecik suka makan ikan kering, kalau goreng macam dah separuh hancur gitu, lagi dia suka.




Ada lagi peberet SRK, sempat dia cari ulam kat pasar malam. Nak kata daun serai kayu tak juga tapi kami pun tak pasti nama ulam ni. Daun ni rapuh aje bila makan, ada rasa lemak2 gitu. Ulam ni kami makan cicah dengan budu cap Ketereh. Budu cap lain macam kureng.


...oghe Ganu lagu ning ler....

Last but not least, akak masak sayur kegemaran Popeye, spinach. Kali ni akak goreng bayam dengan telur dan campur sikit black pepper. Bubuh garam secukup rasa. Kalau goreng sampai rangup lagi best.


... bayam banyak khasiatnya...












10 comments:

  1. lepas breakfast pun buleh leleh air liur tengok menu ni...huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. Oh... kakak kena mencuba nie sebab tak pernah masak singgang bubuh jintan manis. Mesti mantop ye... ulam tenggek burung kakak suka cecah dgn sambal belacan sebab kakak belum pandai lagi makan budu...

    ReplyDelete
  3. sedap la tgok 1st menu tuh..... teringat lak sup tulang mak masak... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahan2 nya akak dh share, nanti try masak ok :))

      Delete
  4. menu budu tu yg xleh nak blah, msti mkn mnmbah2kan!!

    ReplyDelete
  5. wah sis syok sgt2 smua menu tu sis! ssl pon gile budu gak hahaha
    bila la ntah nk buat sup tulang coz hb t. leh mkn dgg

    ReplyDelete
    Replies
    1. weh...ramai rupanya peminat budu hehe :))
      klu huby x mkn daging, wat singgang ikan je ler..sedap jg ;)

      Delete

jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...