Wednesday, August 24, 2011

kerabu mangga



Ada stok mangga muda remaja kat rumah? Ada stok kacang tanah? Cantikkkk...dah boleh buat kerabu mangga. Lepas kerabu ikan yu yang me bawa dari Kota Belud tempoh hari dan salad campur yang SRK buat, ini la kerabu ketiga yang me makan dalam bulan Ramadhan ni.

Bahan-bahan nak buat kerabu mangga ni tak la susah, janji ada mangga. Yang lain tu, bawang merah, serbuk kasar kacang tanah yang telah digoreng, udang kering yang telah ditumbuk (kalau suka), lada merah, garam dan perahan jus limau. Bubuh gula sikit untuk balance.

Menu ni sangat popular waktu me menetap di New Castle dulu. Mungkin sebab orang sana senang nak dapat mangga yang di import dari Siam. Orang bujang pun boleh buat kans.. :)

pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...