Tuesday, August 16, 2016

daging paprik








Kadang2 mood nak menulis blog dah hala ke laut =)

Lately banyak sikit makan daging sebab dah jemu makan ayam tapi kalau tanya anak2, tak pernah jemu makan ayam. Favourite food all the time. Akak pulak sampai dah tak tau nak masak ayam apa. Buku 365 jenis resepi pun dah malas nak tengok. Cuma ayam goreng berempah jek yang macam still boleh terima. Lain2 tu kira macam boleh2 gitu jek.

Last week dah masak singgang daging, versi mak mertua. Mak mertua ni asal keluarganya dari Siam, so ada la jugek masakan dia yang ada elemen2 Siam tapi tak banyak. Sempat la jugek belajar resepi2 kampung daripada dia. Sup daging pun dah masak, khas untuk SRK sebab dia suka makan lauk2 yang berkuah. Daging goreng tu jangan cakap la, dah selalu sangat masak.

This time masak daging paprik pulak. Kebetulan ada bawak balik dari kampung, daun limau purut, serai, limau kasturi...so tetiba idea nak masak daging paprik tu pun datang. Anak2 memang suka makan ayam / daging paprik.

Resepi paprik akak mudah jek. Kita mudahkan apa yang payah kan...hehe.

Bawang putih, bawang merah, serai, cili api, pes tomyam, daun limau purut, serai, sos cili, sos tomato, kicap manis, garam.



























ten years, sunway pyramid

Sapa suka jenjalan kat Sunway Pyramid dan mencari makanan Melayu? Boleh la try makan2 kat restoran yang interiornya cantik dan...