Kelmarin beli tulang dan SRK teringin nak masak singgang versi mak dia (ibu mertuaku). Dulu-dulu ada jugek tengok ibu mertuaku masak singgang ni dan memang sedap. Kalau kat tempat me, masak singgang ni guna ikan je dan kita masak singgang sampai kuahnya agak surut. Tapi masa kat New Castle, orang sana masak singgang, kuahnya mesti banyak.
So, this time masak singgang versi ganu kiter. Bahan-bahannya mudah je. Bawang putih, bawang merah, lengkuas dan ketumbar. Tumbuk belaka sampai hancur.
Rebus dulu tulang yang dah dibasuh bersih. Me rebus dalam rice-cooker lama yang dah rosak :) . Rebus sampai agak masak dan masukkan kesemua bahan-bahan tadi. Jangan lupa bubuh asam keping dan garam ye.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Masa mula2 akak kawin dulu, huby akak (SRK) tak suka makan ikan darat @ ikan sungai ni. Tak minat katanya. Eksen . Orang Ganu eksen tak ...
-
..ikan aji-aji kukus...cooked by SRK.. Pernah makan ikan aji-aji? Akak rasa ramai yang tak berapa familiar dengan ikan ni sebab ikan n...
-
By the time post ni di publish, maybe akak dah pun on the way balik kampung. Lama tak balik kampung. Excited nak balik kampung s...
No comments:
Post a Comment
jejak orang suka makan, suka baca dan suka tulis...terima kasih daun keladi...jangan serik datang lagi...