Posts

Showing posts from September, 2016

kayak @ anugerah tokoh kokurikulum

Image
Salam semua, jumpa lagi di alam maya.

Good news, my little anak dara tercalon untuk anugerah tokoh kokurikulum bagi tahun 2016 ni, peringkat sekolah dia. Tercalon tu sebab dia aktif berkayak la. So, few days ago, gigih anak dara ni siapkan folio untuk diserahkan kepada cikgu. Dah macam budak universiti kan, kena buat folio. Actually yang gigihnya, ummi =)

Throw back aktiviti-aktiviti kayak dia setakat ni...just for sharing and inspiring anak2 yang berminat dengan sukan kayak dan polo air ni...no worries kalau tak reti swimming, semua tu akan diajar satu persatu. Just give the supports.




















Just sharing medal2 yang pernah diterima oleh anak dara, dah banyak koleksi nampaknya. Ni yang bagi semangat lagi pada dia. Lately, tengah "in" dengan branded sports wear. Ummi topup sikit je, yang lain tu semua guna duit hasil menang main kayak. Alhamdullillah.
















dinner @ thai food

Image
Baru2 ni tetiba SRK ajak dinner dengan kawan2 dia. Pucuk di cita, ulam mendatang kan. Rezeki jangan ditolak macam tu jek. Akak setuju tanpa prejudis...hehe. Tapi tempat nak makannya berdekatan water front Ampang nun. Nak pergi pulak time orang tengah balik dari tempat kerja, sahih memang sesak la. Benci betul nak hadap jem. Apapun gerak jugek slow2. Akak jadi tabah sebab SRK yang drive! =)
Tak ingat la nama tempat makan ni tapi ada satu kawasan tempat makan, depan tu macam ada rumah2 teres. Banyak kedai2 makan kat situ. Ada sorang kawan SRK ni dah falling in love dengan sambal petai + udang yang ada kat situ. Alahai.






Kat meja kami jek ada bunga dalam kole tu tau. Sebab akak tengok kat meja lain tak ada pun kole berbunga tu. Kira special la kononnya tapi at last terpaksa alihkan kole bunga tu sebab tak muat nak letak lauk-pauk dah.
Sori, teh ais dia tak berapa kaw sebab agak cair. 





Niat semua nak makan nasi tapi ada pulak yang nafsu makan terlebih sudah, order jugek satay. Ni bukan ma…

ulam daun selom

Image
Lately anak2 memang kuat makan, budak2 tengah membesar kan. Kejap2 nak makan, kejap2 masuk dapur cari food. Kejap2 buka peti ais cari food. Pendek kata sekarang ni kerja budak2 ni...makan tidur makan tidur jek. Tapi akak dan SRK suka tengok anak2 kuat makan. Seronok!
Satu perangai anak2 ni, kalau masing2 dah lapar...laju jek derang tolong ummi memasak kat dapur. Kalau tak lapar, derang buat dek jek.
Sesekali ajak SRK pergi pasar sebab nak cari ulam-ulaman. Memang banyak ulam, pilih jek yang mana suka makan. This time terasa nak makan ulam daun selom. Sesetengah orang panggil "daun ceylon"..hehe. Makan ulam ni cicah dengan sambal tempoyak. Terangkat uolls.
Memenuhi permintaan anak2 dara, masak la sambal sotong. Harga sotong sekarang ni rasanya dah turun sikit (kot?). Sambal sotong ni favourite semua orang kat rumah. SRK pun suka. Satu lagi masak gulai ayam masak lemak cili padi. Bubuh cili padi 4-5 biji dah bersiul anak2 makan..hehe. Tak pedas tak kick. Gulai ni pun semua or…

throwback @ merdeka day

Image
Lama akak tak update blog akak ni, mood busy + vitamin M melanda secara tiba2. Banyak jugek cerita nak tulis tapi tak tertulis2, berlalu bagai angin lalu =).

Tapi nak throwback sikit pasal hari kemerdekaan yang lepas. Once in a life time, bawak anak2 pergi Dataran Merdeka untuk tengok sendiri macamana perarakan merdeka dibuat. Selama ni anak2 tengok kat tv jek, tu pun tengok separuh sebab lambat bangun tidur..





Pukul 6 dah kejutkan anak2, lepas solat subuh dah kena gerak ke stesen LRT, tu pun dah kira lambat kan. Orang lain solat subuh kat masjid jamek kot. Nasib baik tak liat nak bangun sebab masing2 tidur lewat. Pukul 6.40am baru naik tren, orang dah ramai kat stesen tren. Semangat memasing. Seronok tengok. Sampai kat masjid jamek, boleh katakan cuaca gelap lagi. Tambah pulak baru lepas hujan. Tapi seat dah penuh.






Tengok la penuh ke tak seat tu, masing2 datang awal sebab nak kan tempat duduk, kalau tidak jenuh la berdiri 2-3 jam. Ada yang bawak anak2 kecik lagi. Paling tak tahan ten…