Posts

Showing posts from July, 2016

mini gathering @ KUEH, shah alam

Image
Sabtu lepas, akak join mini gathering dengan kawan2 lama...kawan2 masa kat kampus ceruk tu..dulu. Semua dah over 40....oppsss...tapi perangai masing2 still maintain tak hengat. Padahal anak2 ada yang dah masuk universiti tapi ada lagi yang beranak kecik. Woha! 
Plan nak jumpa pun dah last minute. so hentam jek la pilih lokasi. At last, plan jumpa kat Restoran Kueh kat Seksyen 13, Shah Alam. Oleh kerana akak ni "expert" sangat dengan jalan2 kat Shah Alam tu, makanya akak tumpang kawan jek la...hehe. Kalau pergi sendiri, bimbang sampai malam tak jumpa2 restoran ni...huhu. Rupanya tak la susah sangat nak cari kalau ikut highway NKVE.





Okay...yang ni akak suka. Owner restoran siap gantung benda ni, nak maklum kat pelanggan yang restoran ni tak ada wifi. Good. At least tak ada la sapa2 yang nak guna wifi...then duk hadap handset jek walaupun kawan2 ada kat depan mata. Kalau bawak anak2 kat situ, forsure derang tak suka..hehe.






Okay...ni menu minuman derang, not bad. Kalau tak sila…

jamuan raya @ ofic

Image
Okay, nak update majlis jamuan raya ofic, semalam. Firstly, my personal opinion, majlis ni sepatutnya bermula pada jam 11.00 am, so that lepas ucapan big bos..etc, sedang elok perut lapar dan boleh terus makan. Baru feel. Tapi I dont know macamana boleh decided buat pukul 2.00pm..dimana time tu actually orang dah lunch. By the way, it was okay tapi macam kurang sesuai.
Pic atas tu, department kitaorang punya stall. We all served cendol, abc, rojak buah dan char kuew teaw. Alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar, even we all sediakan mesin ice crusher untuk staff buat abc derang sendiri. DIY la kiranya. Ada yang macam seronok guna mesin tu...kikiki.





Bila perut dah lama kosong, mula la tekak rasa lain macam. Tak tau nak makan apa + malas nak meronda cari makan. So, makan rojak buah dulu. Sedap kuah rojak brand Mak Bee ni, rasa nak tambah lagi dan lagi! TQ frens yang sediakan rojak buah ni. Uolls memang awesome.






Then, tumpang member makan satay dua cucuk je. Satay ok tapi rasanya…

mural @ muar bandar maharani

Image
Muar: Lukisan mural di bangunan empat tingkat di Jalan Bulatan Bakri di sini, diiktiraf sebagai lukisan mural terbesar oleh Malaysia Book of Record, hari ini.
Lukisan bertema kasih sayang antara dua beradik itu dilukis pelukis Russia, Julia Volchkova di dinding setinggi 11.8 meter dan selebar 9.45 meter.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siow Kiong berkata, kejayaan itu hasil kerjasama komuniti setempat yang membawa enam artis ke daerah ini.
Menurutnya, ia membuktikan pemuafakatan antara rakyat dan kerajaan negeri bagi membangunkan daerah ini.
"Muar yang sebelum ini terkenal dengan pelbagai produk bersejarah dan makanan enak, kini mempunyai produk baru dari segi kreatif dan inovatif," katanya.


Terbaca cerita pasal mural yang diiktiraf sebagai mural terbesar kat negara kita ni. Mural ni boleh dilihat di Muar, Johor. Cantik lukisan mural ni, boleh menggambarkan keakraban adik-beradik dan boleh jugek dilihat dari aspek kasih-say…

popia goreng : back to school

Image
Alhamdullillah, Allah SWT izinkan akak berpuasa bersempena bulan Syawal ni, bersempena jugek Hari Putih iaitu 13, 14 dan 15 Syawal. 
Semalam memang tak sempat nak memasak sedap2 dan banyak2 sebab anak dara kecik dah pun kembali berlatih main kayak. By 7.00pm dah kena keluar ambik dia kat tasik dan of course seperti yang dijangka, akak berbuka kat dalam kereta jek. Balik kerja sempat siapkan bahan2 untuk masak yee mee sup dan popia goreng. Nak buat benda2 tu saja, dah dekat pukul 7.00pm.
So, letak serunding atas roti dan bawak bekal dalam kereta. Confirm kena berbuka dalam kereta. Memang betul sangat, sampai kat tasik dah dekat maghrib.
Meanwhile minta tolong anak dara sorang lagi siapkan popia. Budak yang sorang ni, dah lepas sekolah baru la rajin nak berjinak dengan dapur. Sebelum ni memang payah sikit. Makan tidur jek kerjanya. Lega bila sampai rumah, tengok2 popia semua dah siap.
Nak share inti popia yang akak buat semalam, ni versi ikut suka hati akak =).
Tumis bawang besar, bawa…

mee goreng sedap @ peria katak

Image
Kelmarin keluar dating dengan kawan sekolah rendah, lama tak jumpa dia padahal kampung dekat2 jek. Bila dah umur macam ni, terbatas sikit la kita nak dating2. Tapi kelmarin macam tergerak hati dan terfree pulak nak jumpa. Jumpa kat domino's wangsa maju. Sama2 dekat nak terjah.
Omputeh sangat, lunch pizza jek uolls. Tapi abis dua set pizza dan tapaw bawak balik lasagna. Akak sebenarnya jarang makan kat domino's ni, lawak pulak bila tunggu turn macam kat klinik. Panggil nama bagai =).





Ni lasagna yang akak tapaw, kawan yang belanja. Rezeki anak2. Dalam gambar macam besar jek saiznya tapi sebenarnya kecik jek lasagna ni, kena catu nak makan...baru semua merasa.
Okay, malam tadi feeling nak makan mee goreng sedap. Nak makan ala2 hispter gitu, akak goreng peria katak dengan cili hijau dan bawang merah. Goreng garing sikit, then tabur atas mee goreng sedap tu. Done. Buat air horlick segelas.
Peria katak banyak khasiatnya kan, antaranya ubat cegah kencing manis. 
Anak2 pulak...biar d…

lunch @ andalus

Image
I am back! Lama cuti raya, sekali sekala jek. Itu pun follow tempoh cuti bos :).
Biasa la kalau lepas cuti raya, sure cafe ofis ni tutup. Derang pun nak rehat dan nak bersantai-santai dengan famili kan. So, we all terpaksa cari makan kat luar. Pada yang rajin, boleh la masak2 sebelum pergi kerja dan bawak bekal. Pada yang terlebih rajin macam akak ni, boleh la cari makan kat luar jek..hehe.
Well, semalam dah terjah makan nasi arab dengan pak arab kawan. Tak plan pun, tiba2 jek lunch kat luar. Rezeki kan. Kalau tak keluar makan dengan kawan, mungkin akak belasah makan maggi jek.
Okay...hari ni pun nampaknya rezeki makan nasi arab jugek. Entah sejak bila akak semakin kerap makan nasi arab ni...sebab ni bukan favourite akak. Akak prefer makan mee. Kalau ada noodle station, memang kena la dengan selera akak.





Tu dia, akak makan fish beriyani. Dah muak nak makan ayam dan semalam pulak dah makan lamb. Takkan hari2 nak makan lamb...kot. Mau double lemak perut ni. Makan fish actually lagi fee…