Monday, May 30, 2016

KL International Canoe Polo Championship 2016








Last weekend akak cuma mengemas rumah jek, tak balik kampung. Lagipun anak dara masuk game polo kayak kat Tasik Titiwangsa. Actually nama dia tak ada dalam list pun tapi disebabkan ada senior pompuan yang tengah pregnant, so kelab terus calonkan nama dia. Kalau dah rezeki kan.

Well, ini penyertaan sulung dia dalam game ni. Training cuma sempat seminggu jek. Main kayak biasa dengan polo kayak memang banyak beza, perlukan skill yang lebih untuk kontrol kayak. Jenuh jugek la akak bagi support kat budak kecik ni, bagi semangat sebab nervous sangat katanya.








Banyak jugek team yang masuk, dari Singapore ada. Maybe game ni belum popular kat negara kita, that's why akak pun tak tau pasal game ni...sehingga la anak dara join main kayak.

Dalam2 tak expert tu, alhamdullillah dapat jugek masuk final, berentap dengan team dari Muar. Maybe skill belum mantap lagi, so memadai la dapat naib johan. Experience tu yang penting.








Second place, dapat medal dan dapat duit. Sejak anak dara main kayak ni, dah banyak jugek duit yang dia dapat collect. Alhamdullillah.

So, kepada sapa2 yang berminat nak main kayak, boleh cuba2 dulu kat Tasik Titiwangsa tu. Kalau rasa okay dan minat, boleh register dengan Kelab Kayak KL.

Friday, May 27, 2016

langit pagi








Salam Jumaat kawan2 semua, alhamdullillah kita dipanjangkan usia lagi untuk bertemu dengan Jumaat buat sekian kalinya. Jangan lupa baca Surah Al-Kahfi.

Pagi tadi tiba2 je nak snap pic matahari terbit. Pic atas tu akak snap at 6.30 am, dari rumah akak. Cantik kan langit pada waktu ni, Subhanallah. Waktu ni dah mula sesak kat jalan utama, akak boleh skodeng sikit2 nak tengok keadaan trafik.






Second pic ni akak snap pukul 7 am, dari angle yang sama. Tengok macamana cantiknya ciptaan Tuhan, terpaku kejap tengok langit yang ada warna2 macam ni. 

Terpaku beberapa minit, padahal tengah bersiap2 nak pergi kerja. Tengah make-up sikit2. Actually biasanya pukul 7 am ni akak dah on the way hantar anak dara ke sekolah tapi hari ini, anak dara skip kelas untuk join game polo air kat Tasik Titiwangsa. So, lambat sikit keluar dari rumah.

Katanya ada sambutan Hari Guru tapi lebih excited nak main kayak. Eh...last day school kan, so selamat bercuti kepada semua budak2 sekolah. Anak2 cuti, harus parents pun ambik cuti kan.


Thursday, May 26, 2016

chicken kebab hadaramawt







Edisi makan2 lagi, asyik entri makan jek kan. Tengahari semalam teringin nak makan nasi arab. Gugel kejap buat survey harga dan lokasi. Ye la, kat KL ni kena ambik kira lokasi. Kena lokasi yang trafik sentiasa sesak, mahu pukul 3pm akak tak masuk ofis lagi...ngeeee =).

At last, pilih Hadaramawt belakang ofis akak ni jek. Harganya pun boleh tahan, nak kata murah tu..tak la sangat tapi okay la kot. Sebelum tu, nak promote Ramadhan Buffet kat situ. Dewasa rm29, budak2 rm19 jek. Murah kan, boleh la kalau nak rasa. Tapi akak suka makan kat rumah jek during Ramadhan, senang.








Sapa cakap rakyat Malaysia "tersepit" dan terpaksa belanja berhemah, kais pagi makan pagi dan kais petang mkn petang.... (eh...jangan marah ye!). Tengok kat restoran nasi arab ni, ramai jek orang kita datang makan kat situ. Sekali makan tau jek la harganya kan... 











Kalau nak makan open-air, boleh duduk kat area tu. Boleh smoking kot. Reminder: No smoking during fasting =)

Bab ni akak paling heran, boleh pulak orang lelaki tahan nafsu nak smoking masa bulan puasa...kan. Tu maknanya boleh la stop smoking terus. 




Akak makan chicken kebab ni, rm12 tapi memang boleh mengenyangkan perut.
Dalam tu ada chicken dan vege. Then, akak tuang sambal yang makan dengan
Lamb Mandy tu, baru ada feel.







Okay, ni set Lamb Mandy. Nasi dia memang banyak, boleh makan 2 orang. Lamb dia pun besar, puashati la nak makan. Siap pack nasi lagi, only rm7.













Wednesday, May 25, 2016

burgerbyte








Betul ke BurgerByte ni Zizan punya? Tagline dia "Inspired From The West To Asian Taste". Owh..okay gak tagline derang ni. Maksudnya macam hidangan barat yang sesuai dengan lidah asia la kan. Manage and operate 14 outlets (kalau tak silap) at Sentul, Damansara, Melaka, Shah Alam etc. Yang outlet kat Sentul tu, 5 mins from my house, senang nak pergi. Lokasinya berdepan dengan Ryan Bistro dan kedai dobi Rainbow. So, sambil uolls makan burger, uolls boleh basuh baju kat dobi tu.

Menu dia dah upgraded since last time akak terjah ke situ. Now, dah ada 19 jenis burger, 13 jenis pasta, 7 jenis steak, 4 jenis sosej dan 7 jenis beverage. 






Actually, malam tadi akak dan SRK melayan kehendak anak dara je yang nak makan burger kat BurgerByte, tak nak makan burger biasa. Okay, faham... Sebelum we all menerjah ke situ, akak dan SRK makan nasi dulu siap2 kat rumah sebab tak selera la nak makan burger sekarang ni. Lagipun SRK mana boleh tak makan nasi, mahu tengah2 malam kang dia masuk dapur cari food. Dah biasa makan nasi 2+1.

Rambang mata anak dara tak tau nak order yang mana satu...hehe..semua nak gayanya. At last makan yang itu jek, pakej sekali dengan air RM14.90. Akak dan SRK minum ice lemon tea jek, RM4 each. Western food dia not bad, okay la kalau sapa2 yang sedang tercari2 kat mana nak makan western food tu. Menu for kids pun ada, macam kat Chicken Rice Shop jugek.

Terbukti yang brand tu penting dalam bisnes kan. Dah ada nama, uolls jual la apa pun, mesti banyak respon.

Tuesday, May 24, 2016

khasiat aloe vera merawat sunburn







Nak kongsi tips merawat sunburn. Tips ni akak ambik daripada instagram ajaqs_couture. Actually sebelum2 ni pun dah banyak kali gugel pasal kaedah nak meredakan sunburn. Then anak dara akak yang aktif main kayak tu pun ada share, senior kayak dia cakap pakai aloe vera kat muka.

Well, budak kecik tu pun dah beli berbotol-botol aloe vera kat Guardian dan Watson. Memang hasilnya tak mengecewakan. Tak ambik masa yang lama untuk muka dia kembali macam biasa tapi jangan expect tinggi sangat, bimbang kecewa =).

Yang ni pulak still guna aloe vera kan tapi campur dengan yogurt dan jus timun. Bahan2 ni semua senang sangat nak cari kecuali daun aloe vera tu, maybe kena usaha sikit. Kalau nak seribu daya, kalau tak nak seribu dalih. Campur semua bahan dan sapu kat muka. Biarkan kering 15-20 minit, then basuh sampai bersih.









Aloe vera ni banyak khasiatnya, akak share kat sini. Moga boleh jadi panduan ye.

  • Dapat mengubati luka terbakar, sapukan lendirnya pada luka.
  • Dapat mengeluarkan racun dalam badan, dengan meminum jus aloe vera.
  • Dapat menurunkan diabetes, minum jusnya secara rutin, dipercayai dapat turunkan kadar gula.
  • Boleh kurangkan jerawat merah yang besar, sapu lendir ke muka untuk seketika sebelum dicuci.
  • Rawat rambut gugur, kurangkan kelemumur dan cepatkan pertumbuhan rambut. Gosok isi daun aloe vera pada kulit kepala yang telah dicuci dan balut dengan kain (sebelum tido) dan bilas pagi esoknya.
  • Untuk orang lelaki, lendir aloe vera boleh buat sebagai gel cukur.
  • Rawat buasir, parut daunnya, tambahkan madu dan setengah cawan air dan minum 3x sehari.


Lagi satu, air aloe vera + buah epal hijau pun sedap diminum!





Monday, May 23, 2016

lunch @oldtown
















Sebelum nak share pasal cerita lunch tadi, nak tanya uolls pasal telur ikan ni. Sapa peminat telur ikan? Akak memang tak pernah beli telur ikan semata2 yang jual kat pasar tu...never sebab tak reti nak masak macamana. Pic ni kawan akak share, dia masak asam pedas dengan ikan dan telur ikan. Nampak macam marvellous tapi bila tengok urat2 kat telur tu, macam tak selera pulak =)

Nanti nak gugel pasal resepi memasak telur ikan. 






Subuh tadi bila bangun tido terus tengok jam, baru pukul 5.35am. Bangun terus mandi dan tengok jam lagi, tetap pukul 5.35am. Akak kena tipu dengan jam rupanya. Bateri jam dah kong. 

Okay, tengahari terus pergi Ampang Park untuk tukar bateri jam, kena rm12. Standard price kot tapi kena pilih2 kedai. Kedai jam yang lorong tengah, area dah dekat menghala ke Guardian tu, tukar bateri jam kena rm18. Tapi kalau duit terlebih tu, bateri harga rm50 pun okay, kan. Lepas tu round sikit2, survey baju kurung. At now, harga baju still okay...so boleh la kot membeli baju raya sekarang. Jangan tunggu bulan puasa nanti, harga dah tinggi. 






Lepas round confirm perut lapar kan. Boleh katakan semua tempat makan full house...ramai orang lapar hari ni :)

Last choice, masuk oldtown. Dah nama suka kueteaw kan, order la benda ni dan air lemon honey. Not bad, harga termasuk service charge dan GST, rm15. Sesekali makan boleh la. Kalau banyak kali makan macam ni, macam tak berbaloi kan.

Curah semua kicap + lada kecik tu atas kueteaw dan menikmati la lunch dengan tenang.


bayam masak merah?






Semalam sehari suntuk anak dara bermain polo air kat tasik titiwangsa. Tak pernah lagi main polo air katanya tapi semalam coach mintak tolong jugek sebab tak cukup korum. Maghrib la baru balik rumah. Terkocoh-kocoh la akak dengan SRK prepare dinner sebab lepas asar we all pergi merayau kat town dan terus pergi tasik, so tak memasak la lagi.

Masak secara gotong-royong, okay. SRK masak kari ikan tenggiri dan sayur bayam. Akak buat stew ayam versi akak dan goreng ikan dan masak nasi. Cepat sikit siap kalau bekerjasama ni, tak kisah la kan asyik berlaga montot sebab dapurnya tak beso =)

SRK yang last siapkan food, bila dah siap semua...akak buka tudung saji sebab nak prepare makan dah. Eh...bayam ni masak pesen apa...patut tadinya nampak SRK tumis cili boh dan bawang...ingatkan nak masak apa. Rupanya dia masak bayam masak merah atau sambal bayam, okay. Korang ada? hehe...

Ini first time akak makan bayam masak merah, biasanya akak masak bayam goreng atau masak tumis air jek. This time berbeza...dan tengok ler macamana rupa bayam tu, dah macam nak hancur...lembik sangat. Redha dan bertenang jek la..iye. Kan yang masak tu, husband...

Peace :)

Friday, May 20, 2016

kueteaw goreng







Salam Jumaat yang penuh barokah. 

Jumaat bertemu Jumaat, baru berkesempatan nak update, tu pun kalau ikutkan angin vit M yang banyak dalam badan ni, mau tak update lagi.

Nak share sikit pasal kueteaw ni, kadang2 akak beli kueteaw mentah tu, ada yang saiz kecik, ada yang saiz besar sikit. Ada yang macam mudah hancur, ada yang macam keras sikit. Actually, kueteaw jenis apa yang paling best? Kalau ada yang nak share info dengan akak, please leave your comment, ek...appreciated.

Kalau dapat brand apa, lagi okay.

*******

Baru2 ni akak masak la kueteaw goreng. Biasanya akak masak kueteaw ni masa SRK outstation atau tak balik makan kat rumah. Sebabnya SRK tak minat langsung nak makan benda ni. Akak dan anak2 dara jek yang suka makan kueteaw ni. Best apa...boleh kenyang macam makan nasi jugek.

Nak cerita sikit pasal char kueteaw, jangan cakap akak tak payung...okay :)


Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien. Pada masa itu, masakan ini selalunya dijual oleh nelayanpetani dan pemungut kerang yang menjual char kway teow pada waktu petang untuk menambah pendapatan mereka.






Kalau akak nak makan kat restoran char kue teaw yang ramai orang melayu datang makan, akak singgah kat Sani Char Kue Teaw, Titiwangsa. Just on my way back, balik dari ofis boleh terus singgah. Ramai orang kat situ, selebriti2 pun selalu lepak kat situ kalau derang ada shooting kat tasik atau ada event kat Istana Budaya.

Sebab tu baru2 ni Keith Foo kantoi sebab akak tengok dia kat dalam tv macam tinggi dan sado tapi bila jumpa betul2, lerrr...rendah jek...hehe.

Peace :)

Friday, May 13, 2016

pot luck on good friday





Spagetti goreng, murtabak megi, roti goreng, nasi lemak special, roti canai



Banyak pahalanya kan kalau kita bersedekah. So lewat petang semalam kami plan nak makan2 kat ofis, meraikan bos yang outstation seminggu... hari Jumaat yang penuh barokah. Masing2 masak atau beli apa yang patut dan bawak ke ofis. Dan...ini la hasil kesungguhan kami yang nak makan pelbagai jenis food untuk breakfast ni =)



Nugget special, kek batik by ibu mengandung, terlajak laris, biskut


Actually bebas jek nak masak apa asalkan jangan masak atau beli food yang sama. Murah rezeki masing2 sebab bawak macam2 food. Boleh rasa macam2...uolls, kenyang perut ni, siap boleh repeat makan lagi. Siap boleh invite jiran2 satu department lagi, alhamdullillah.



Cekodok cafe pun ada...ngeee..., buah-buahan


Orang lelaki memang confirm la tak masak kan, so derang beli roti canai dan ada yang suruh mak masakkan sambal telur rebus untuk makan dengan nasi lemak. Terasa kekeluargaan tu wujud...cewah...




Cheese tart terlajak special...




































Walaupun plan last minute petang semalam, sejurus sebelum balik rumah, tapi semuanya berjalan dengan baik dan lancar. Semua sporting. Air nescafe dan teh tarik jek yang tempah kat cafe, yang lain semua bawak sendiri. Janji bawak something to eat, tak kisah la apa pun...semua boleh telan..

Semoga ikatan silatulrahim terus terjalin diantara kami dan sentiasa dimurahkan rezeki. Aamiin.


free voucher @ zalora








Baru-baru ni akak dapat baucer free daripada zalora, rezeki kan. Baucer bernilai rm100 atas persetujuan akak promote produk zalora kat blog ni. Yang entri promote tu, yang pasal lipstick matte tu. Seminggu promote lipstick kat blog ni. So, tanda tq zalora pada akak, dapat la baucer free. Pilih jek nak beli apa asalkan harga rm100.

Rambang mata kejap sebab tak tau nak beli apa. Tengok2 sekeliling apa yang dah "usang" atau "uzur" atau dah buruk gayanya. Memang nak beli wedges tapi wedges yang ada ni macam okay lagi. Nak beli baju, through experience....susah sikit sebab tak boleh nak try dulu. Bimbang salah saiz. 

At last, beli yang ini...harga ngam2 rm99, free delivery sebab still berada dalam kawasan berhampiran. Kalau la every month dapat baucer free macam ni, okay jugek kan =)










Thursday, May 12, 2016

makan-makan lagi








Saja nak tepek gambo food. Dah tertengok ada gambo food dalam phone, so akak share jek la kat sini. This week anak dara dengan gigihnya mengganti puasa, ada kurang lebih 10 hari lagi...uolls..kus semangat. Tapi okay la kan sebab budak ni nak ganti dan berusaha untuk ganti puasa, daripada orang yang malas nak ganti puasa atau beranggapan bayar fidyah jek, dah boleh langsai puasa yang ditinggalkan. Silap tu, fidyah kena bayar, puasa wajib diganti.

Okay, masak french toast tapi ada sardin dalamnya dan mee hailam versi kanak2. Kalau dah versi kanak2, harus la tak ada sayur. Plain betul akak tengok. Janji rasanya sedap.







Lunch dengan kawan2 kat sebelah Hotal Royale Chulan, ada gerai masakan panas kat situ. Makan kueteaw kungfu, not bad rasanya. Harga RM9.00 + air teh tarik RM3.00. Sekali-sekala makan, boleh la kan. Kalau dah hari2 byar rm12.00, cepat la kempis purse akak ni.

Peace :)

pesta buku antarabangsa @ maeps, serdang





Chef Hanieliza sedang bagi tutorial masak...sapa tak kenal chef ni kan,
dah banyak buku resepi yang dia keluarkan


Berkesempatan menerjah ke Pesta Buku Antarabangsa baru2 ni, melayan kehendak anak dara. Masa program ni buat kat PWTC, ada sekali jek sempat akak pergi, naik tren jek. Senang. Kali ni bila buat kat Serdang, terpaksa guna khidmat SRK untuk jadi driver sebab tak tau jalan. Woha!

Tapi bila dah pergi sana....eh...akak tau la jalan ni! SRK bengang....ek eleh :)

Memang sesuai la buat kat maeps sebab kat situ dewannya luas, car park luas, kemudahan toilet banyak, senang access dari highway dan bukan tempat sesak. So boleh pergi dengan aman dan nyaman, sambil tengok pokok2, padang hijau dan tasik... Cuma food court yang derang arrange tu macam messy sikit, tak teratur, tak ada mood nak makan kat situ, lagipun harga food boleh tahan...dan tak banyak sangat pilihan. Tak ada nasi campur yang awesome.

Okay, tujuan utama anak dara nak terjah ke situ bukannya nak beli buku2 rujukan belajar pun tapi nak cari novel fixi. Memang budak kecik ni minat betul dengan novel fixi, dah banyak koleksinya. Then tolong cari novel adaptasi untuk kakaknya. Memang banyak pilihan novel dan banyak diskaun. Tak rugi kita pergi. At least bagi pendedahan kepada anak2, mak2 dan bapak2 tentang pesta buku antarabangsa ni.



Kartunis ni nama dia, Lengkuas. Akak pun tak tau napa dia nak
nama Lengkuas, bukan halia atau kunyit ke...hehe



Kartunis yang ni pulak, kalau tak silap nama dia Gayou. Walaupun rambut dia macam tu tapi
orang ramai berebut-rebut nak bergambo dengan dia....


Ada satu corner, semua kartunis jek. Zaman dulu2 akak kenal la jugek kartunis ni...sebab rajin baca majalah gila-gila :) tapi sekarang tak kenal dah....tak sure. Ada diskaun hebat kalau beli komik banyak2, dapat paper bag...dapat...dapat baca komik banyak2 la... =)




Wednesday, May 11, 2016

gathering @ sungai congkak



The most exciting moment!



Chalets



At last akak dapat jugek jumpa dengan kawan2 masa sekolah kat Muar dulu..alhamdullillah. Macam setahun sekali jek dapat jumpa tapi after this, we all nak buat gathering lagi. 

Ada cerita kelako, ia jadi kelako sebab akak sesat kat Ampang. Bunyi macam mengada2 kan tapi tu la realitinya, dah 5 tahun lebih duk KL tapi boleh sesat nak cari jalan ke Look Out Point. Kononnya saja nak ikut jalan situ untuk ke Sungai Congkak tapi akhirnya sesat macam tu jek. Padan muka!





Dari Jalan Ampang lagi dah on navi kat kereta, boleh follow route dia kononnya tapi rupanya navi tu dengki, nak suruh pusing terus, ikut MRR2. Nak suruh akak ikut jalan Cheras - Kajang tu la. Sakit jiwa jap dengan navi ni, boleh pulak benda ni buli akakkkk.... =)

Oleh kerana tak ternampak pun sign board nak ke Look Out Point, maka nak tak nak terpaksa ikut route yang navi bagi. Terus padam navi tu sebab kalau ikut highway tu, akak dah tau jalannya. Jam dah pukul 5 lebih, elok2 jek hadap jem orang balik kerja. Tension jap.







At last, sampai jugek akak kat Chalet Cahaya Kaseh, Sungai Congkak. Akak pergi bawa beg baju dan sedikit food untuk topup makan pagi esoknya. Urusan2 logistik dan food yang lain2 tu, semua kawan2 dah settlekan. Untung ada kawan2 yang sporting ni :)



River








Second day we all sempat mandi sungai, mandi gitu2 jek sebab bagi chance kat anak2 yang mandi. We all banyak guide jek. Tak boleh berendam lama2 kat dalam sungai, sejuk giler airnya.




Food of the day...




Rezeki kami memang murah sebab ada huby kepada kawan sudi sponsor kambing. Boleh makan kambing + black pepper sauce. Sedap betul, tak tipu. Sorang kawan tu upah cousin dia untuk bakar, so kami just makan jek. Ayam bakar pun ada. 






Kuih-muih ni ada kawan bawa, tempah khas untuk gathering. Ada kuih seri muka pandan, seri muka durian, brownies dan talam cheese. Naik tahap kolestrol akak...hehe. Memang banyak kuih yang nak dimakan, sorang boleh makan banyak2, no hal.







Haa..tu bukan air milo, okay tapi black pepper sauce. Makan kambing bakar dengan sos ni, memang marbeles. Boleh tapaw lagi sos ni sebab banyak. Ayam bakar...as usual memang laris, semua orang suka makan termasuk budak2.




Sesi bergambo...okay...








Seronok dapat jumpa kawan2 lama, ni semua satu batch 1984 masa we all kat mrsm muar dulu. Majoriti orang Johor ler...so akak memang ada ramai kawan kat Johor. Tak dapat tidak, tak boleh kutuk sangat la JDT =)

Derang ni semua kerja hebat2, alhamdullillah.







Yang ni memang tak boleh blah, sebelum check out tu, ada yang mandi sungai tapi ada jugek makcik2 ni yang sibuk mengait... :)

Ingatkan derang ni buat apa ralik sangat. Dan entah bila pulak la hobi ni wujud. Akak memang tak minat nak mengait-ngait ni. Maisng2 bawak stok benang dan siap buat tutorial pada yang nak belajar mengait. Hebat derang ni..






Last but not least, anak dara akak jadi penjaga kepada budak2 kecik ni semua, especially masa mandi sungai. Budak2 kecik ni memang suka sangat dengan dua orang kakak yang suka melayan derang ni. Alhamdullillah, gathering ni berjalan dengan baik.




Friday, May 6, 2016

workout for fitness








Since last week, akak masuk gym semula selepas beberapa minggu hari "stop" disebabkan hal2 yang tak dapat dielakkan, termasuk la banyak sangat vitamin M berkumpul dalam minda ni, langsung pengaruh vitamin M ni merebak ke otak dan memberi arahan negatif kepada otak supaya akak tak perlu buat workout. Kejam sangat vitamin M ni.

Setelah gym tu dah tak punya "instructor" yang boleh membimbing dan beri advise tentang workout yang kami buat, sekarang ni bimbingan dan advise tu cuma datang dari jauh tapi still boleh guna dan still boleh dipraktikkan. Tapi memang dia pengkritik paling hebat, mulut tak ada filter, sapa sentap, sila sentap. Tapi kalau rasa nak sihat, nak fit, nak ada muscle (lelaki) dan nak slim, sila kurangkan sentap :).






Well, lately akak terpaksa buat heavy workout sebab nakkan impak yang positif, impak yang seperti akak nak. Walaupun terpaksa tebalkan telinga dengar SRK dan anak2 cakap pasal body ummi yang gebus tak hengat ni tapi everything still under control. Tak sentap...tetap makan nasi macam biasa...tak pernah makan ubat nak kurus atau kempiskan perut.

Sharing about my workout activities.

Day 1  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (60 times)

Day 2  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (80 times)

Day 3  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (80 times)

Day 4  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (90 times)

Day 5  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (90 times)

Day 6  -   Fast walk + Jogging on threadmill (30 mins) / Cycling (20 mins) / Sit up (90 times)


Eh..baru masuk Day 7 rupanya...hehe. Okay, Day 7 ni akak perlu maintain time on threadmill tapi banyakkan jogging daripada fast walk. Cycling macam biasa tapi kalau boleh kayuh sampai 30 mins. Sit up tu depends pada kemampuan. Maybe cuba buat 100 tapi by set, bukan buat straight 100. Tak larat weh.

Okay, next...instructor cakap akak dah boleh mula kardio sebab badan akak dah semakin imun dengan workout, dah rasa lebih ringan untuk buat workout. Alamak...terbayang jap macamana akak buat kardio...buruk rupanya kot.

Ada sisters nak follow akak buat workout kat gym, it's ok, ada geng. Tak la akak sorang2 kat situ...I mean sorang2 pompuan. But lately I think orang2 lelaki quite busy kot sebab akak conquer gym tu sorang2 sampai pukul 6.45pm. Best betul.

Thursday, May 5, 2016

dinner 04.05.2016








Dua tiga hari ni request kat SRK, teringin nak makan singgang ikan selayang yang dia masak. Nak bermanja gitu..kan. Tapi dinner malam tadi baru dapat makan. Alamak..stok bawang merah dah abih pulak, so SRK masak singgang ikan tanpa bawang merah. Sedap jek. Ini namanya dinner yang simple sangat tapi "happening". Ada singgang ikan, ikan goreng, daging black pepper dan sambal belacan + tomato. Heaven kan makan nasi macam ni.

Oppps...kalau SRK yang masak memang tak nampak sayur, dia kurang minat makan sayur. Mangkuk sambal belacan tu...tengok la...kus semangat...comot. But it's ok sebab dia yang masak dan akak tukang makan jek.

Balik dari gym memang penat + lapar. Cabaran sungguh sebab lepas buat workout mesti lapar punya. Kena kuatkan iman. Kalau tak kuat, mahu akak hadap roti canai banjir dulu sebelum balik rumah.  Tapi sama jugek, balik rumah...dinner sama2 dengan SRK dan anak dara, portion nasi tak nak kurangkan pun =)

Pernah tanya kat SRK, few times jugek la tanya, "kenapa abang rajin sangat memasak, tak payah suruh?"

Okay...akak setuju dengan jawapan SRK.."abang tau intan penat bila hari kerja macam ni.." Sebab tu weekend SRK tak pernah / jarang nak memasak. Alhamdullillah, toleransi tu amat penting dalam hidup berumahtangga ni. Sedap atau tak dia masak, tu akak tolak tepi jek.






Tuesday, May 3, 2016

well done, my girl




http://www.peraksilveryouth.com.my/2016/04/300-peserta-kayak-sertai-perak-river.html

(Baca artikel kat url atas tu untuk maklumat lanjut mengenai Royal Perak River Endurance 2016)






Alhamdullillah competition ni dah berakhir hari semalam dan anak dara akak pun dah selamat sampai kat rumah jam 9.00pm malam tadi. Dengan muka yang sunburn nya tapi sangat ceria dan excited bercerita pasal new experience dia setelah setahun main kayak. Dan ni game dia yang paling besar setakat ni, menyusuri sungai Perak.






Kesian tangan dia melecet on the first day sebab berkayak berpuluh kilometer. Malam2 sebelum tido sempat whatsapp kat ummi, mengadu tapak tangan dah ada "belon" tapi akak tau dia tough dan tak mudah mengalah. Very independent.






Akak dimaklumkan seramai 300 peserta yang join competition yang julung kali diadakan ni, even tourism minister pun dah bercadang nak jadikan program ni sebagai program tahunan. Peserta datang dari pelbagai negeri termasuk la dari KL.





Anak dara masuk kategori double woman open, berganding dengan kawan sekolah dia yang juga baru form two. Just imagine budak2 ni nak bersaing dengan peserta2 dewasa tapi nak experience tu yang penting. So far katanya sangat menyeronokkan.






This is my girl and I am very proud of her. 













Sepanjang kat sana, Kelab Kayak KL support makan minum dan penginapan. Penginapan kat homestay pada setiap hentian. So, tiga malam, tiga homestay yang berlainan. First night tak lena tido sebab kena tido dengan kawan (sebab budak ni suka tido sorang2 atas katil). Second night lelap terus sebab homestay ada aircond =)






Sempat ditemuramah oleh RTM sebab budak2 ni peserta termuda dalam game ni, baru 14 tahun. Banyak soalan yang diajukan oleh wartawan. Kot2 masuk tv nanti, hehehe..






At last, dapat tiga medal sebab berjaya menamatkan competition sejauh 48KM bermula dari Kuala Kangsar dan berakhir di Bagan Datoh. Satu medal lagi sebab dapat tempat ke-6, it was ok for me for a start. Then dapat hadiah duit lagi, bagi dua dengan partner berkayak. 

Well, berbaloi hobi budak ni :)

Keep it up!

pantai kemasik

Last two days, kami sekeluarga ke Dungun untuk menghantar anak dara yang dah mula kuliahnya semalam. Great, semalam juga birthday dia yan...