Tuesday, June 30, 2015

puding roti karamel





Tetiba kan nak buat puding roti karamel. Bukan apa, bahan2nya mudah  dan senang nak beli. Kaedah memasak pun mudah, kukus jek.  Tak sampai 20 minit siapkan bahan2, dah boleh kukus. 

Bahan2nya telur ayam gred A, kalau tak dapat score A, gred B pun okay. Susu sejat, susu pekat manis, air suam dan roti gardenia. Akak memang pilih roti gardenia, tak suka massimo etc. Dah sebati jiwa ni dengan gardenia, sedap dimakan begitu saja :)

Gula pasir jangan lupa, untuk dijadikan karamel. 





Roti gardenia tu dicarik2 dan rendam dalam air suam dan susu sejat. Lepas tu, masukkan telur yang telah dipukul. Masukkan susu pekat manis. Sebelum tuang bahan2 ni ke dalam loyang, tuang dulu karamel dalam loyang. Dah tuang karamel, baru la tuang bahan2 tadi. Kukus selama 50 minit hingga satu jam. 

Tapi...kenapa puding roti karamel yang akak buat ni jadi macam ni? Hasil memang jadi berbeza sebab akak guna roti gardenia fine wholemeal, bukan roti putih.. =). 

Nasib la kan, kita yang buat dia. Bila makan, still ada rasa karamel, still ada rasa puding roti karamel macam orang lain buat tu tapi ada rasa tambahan iaitu rasa roti fine wholemeal..hehe.


Saturday, June 27, 2015

info cancer food


Selamat berhujung minggu, uolls.

Jom tengok food apa yang boleh menyebabkan kanser. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukannya. Tapi kita boleh berusaha dan memilih.






Hmm...chips, donut, french fries, crackers dan cookies tu memang akak selalu makan :(

Tapi akak suka garlic dan cauliflower tu, my favourite. Boleh la kita usaha kurang2 kan food yang tak elok untuk kesihatan kan.

Friday, June 26, 2015

ayam goreng kunyit & asam pedas ikan kerisi


Petang semalam lagi kalut, dekat pukul 6.45pm baru akak sampai rumah. SRK pun balik lambat, ada hal kat Genting Highland, berbuka kat atas bukit tu jek. Solat asar dulu kat ofis sebab nak singgah bazaar Ramadan, anak dara pesan nak kebab. Jenuh akak mencari kebab...

Pukul 7pm baru nak mula masak lauk2 untuk makan malam. Itu pun terkial-kial dalam kepala nak masak apa :) Berbuka dulu dengan buah melaka, kurma dan air. 






Masak lauk yang mudah2 jek. Mula2 masak ayam goreng kunyit. Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari ayam dan garam. Goreng ayam tu sambil kacau2 dalam kuali. Bila ayam dah macam nak masak, masukkan carrot, bawang besar dan kacang buncis. Kacang panjang lagi best kot tapi takde stok. Okay, siap satu lauk.






Tinggal ikan kerisi jek yang ada dalam peti ais. Tengok2 still ada daun kesum dan bunga kantan, terus sedia bahan nak masak asam pedas. Orang lain masak asam pedas ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah, ikan2 yang best gitu. Akak belasah jek masak ikan kerisi. Janji ada kuah sebab SRK kena ada kuah kalau makan nasi.

Blend atau tumbuk jek semua bahan bawang putih, bawang merah dan gaul dengan cili boh. Tumis la dengan serai dan masukkan ikan kerisi. Bubuh bunga kantan dan daun kesum sekali, tunggu hingga didih. Eh...lupa pulak, didihkan ikan dengan air asam jawa. Lagi pekat lagi bagus...bawang tu yang memekatkan kuah. Akak bubuh kiub pati ayam sikit, bagi ada rasa. Buah tomato pun bubuh. Garam jangan lupa. Siap satu lagi lauk. Tapi cair jek asam pedas akak petang semalam...hehe. Nak cepat.

Sayur mana? Akak ni kalau makan, harus ada sayur.






Ini jek sayur yang sempat buat. Rebus peria katak dengan garam. Masa makan nasi tu, cicah peria katak ni dengan sambal kicap. Terangkat. Walaupun pahit tapi sedap. Teringat kat mak bila makan peria katak ni sebab mak selalu makan. 

Alhamdullillah, rezeki kita tetap ada. Tak banyak, sikit.

Thursday, June 25, 2015

sambal tempe & ikan bawal kecik kicap berlada








Yee mee dan cekodok sardin tu untuk berbuka puasa jek, camna pulak dengan sahur. Sahur kena makan nasi untuk memberi tenaga, biar makan sikit pun. Lagipun kesian kat anak dara nanti, kalau tak makan nasi.

Masak simple jek, buat sambal tempe + ikan bilis. Masak benda ni kalau hangus, tak sedap la rasanya. Jadi, slow2 la buat. Favourite anak dara ni. Masak banyak sikit boleh simpan lama, buat stok.





Goreng kicap berlada ikan kecik2 ni. Nak kata ikan bawal, iye kot. Masak cukup2 untuk makan bertiga. Tanak nasi pun cukup2 jek, tak nak membazir. Then, hiris2 sikit timun jepun untuk buat ulam. Siap menu untuk bersahur tadi.

Alhamdullillah.

cekodok sardin & yee mee soup


Macam kelako la pulak sekarang ni. Abih masak jek, snap gambo food. SRK cakap akak dah buang tebiat, ..hahaha. Orang nak berbuka puasa, sibuk nak snap gambo kan. Anak dara akak cakap, "ummi poyo". Poyo sikit jek kan. Rasanya time bulan puasa ni, ramai yang poyo macam akak ni. LOL.

But...I love to write.





Gambo cekodok pun nak tepek kat blog kan..hehe. Pernah terbaca blogger yang tulis macam tu. Dah tu kalau blog tu blog makan, gambo makanan jek la dia tepek kan. No problem.

Petang semalam tengah drive balik rumah tu, dah memikir nak masak apa untuk berbuka. SRK pulak informed akak yang dia tak sempat nak balik berbuka kat rumah. Tengok dalam peti ais ada lagi stok sardin, terus bancuh tepung gandum + telur + bawang merah + ikan bilis tumbuk + garam. Campurkan dengan sardin dan kacau sampai sebati. Kurang daripada 15 minit, dah boleh goreng cekodok sardin ni. Anak suka, ummi pun suka. Tapi abahnya tak berapa suka...that's why buat masa SRK takde. Woha!





Tau dah kalau makan cekodok jek 5-6 biji sorang, mesti tak kenyang mana. Tapi bila minum air dan makan kurma 2-3 biji tu, rasa macam dah okay. 

Stok yee mee ada lagi, akak pun buat la yee mee sup yang simple jek. Tumis bawang putih, masukkan fish cake, sayur kobis dan telur. Bubuh kiub pati ayam dan sos tiram secukup rasa. Kalau tak masin, tambah garam sikit. Tabur serbuk lada hitam. Siap untuk dimakan.

Kalau ada ayam, bubuh ayam pun okay. Lagi cantik kalau taburkan daun sup. Ada aroma wangi.

Yee mee tu, akak rebus sekejap untuk hilangkan kaler dia tu. Walaupun masih separuh keras tapi memang sifat yee mee kalau kita rendam dalam sup panas, sekejap jek ia akan jadi lembut. Jadi, tak perlu rebus sampai lembik.

Ini salah satu favourite akak, mudah dimasak dan kenyang untuk dimakan. Alhamdullillah






























Wednesday, June 24, 2015

gulai masam ikan patin






Iftar hari ke-6, kami sekeluarga makan simple jek. SRK dan akak gotong-royong memasak kat dapur sebab dah pukul 6.30 petang baru nak tanak nasi..baru mula nak masak gulai ikan patin. Sebelum tu bawa anak dara cari kuih koci, mengidam makan kuih koci budak tu. Nasib baik ada rezeki, jumpa. Taste good, boleh beli lagi.

Sekeping ikan patin digoreng dengan garam kunyit sebab kadang2 anak dara nak makan yang goreng. Then akak goreng sayur kobis + carrot untuk melengkapkan juadah. Sambal kicap yang SRK buat, sentiasa ada stok dalam peti ais. Boleh makan dengan ikan bakar, ikan goreng, ayam bakar etc. Abih jek...SRK buat lain.






Stok ikan patin memang ada lagi sebab hari tu bawa bekal dari kampung, beli ikan yang besar. Jenuh la jugek nak mengabihkannya. Banyak mana la sangat makan tiga beranak kan. Tapi berbaloi sebab sedap =).

Petang semalam masak gulai ikan patin terlebih kunyit kot, oren sangat kuahnya. Lepas tu SRK tumbuk tujuh biji cili api nak bagi pedas! Terangkat bila makan...terangkat sebab kepedasan. Mahu akak sakit perut pepagi buta.





Resepi gulai masam ikan patin ni dah ada tepek sebelum ni, boleh la selak2 entri yang lama. Katanya mak akak, kalau bubuh daun kunyit, tak payah letak serai. Kalau takde serai, baru la letak daun kunyit. Bawang tak perlu banyak, tengok kuantiti ikan. Kalau takat tiga keping gini, seulas bawang putih dan seulas bawang merah pun dah cukup. Ada orang masak tak bubuh bawang merah langsung.

Yang wajib ada, daun kesum dan bunga kantan sebab nak bagi rasanya kaw2 gitu. Tapi kami masak ni tak boleh nak lawan mak akak masak. Marvellous.

Alhamdullillah, rezeki hari semalam.





Tuesday, June 23, 2015

nasi goreng kampung






Baru lima hari puasa, dah kering idea nak masak apa. Bukan main lagi kan :)

Bukan kering idea tapi masak apa yang mudah dan habis dimakan oleh SRK dan anak dara. Actually anak dara yang request nak nasi goreng ni. Alhamdullillah kali ni anak dara tak "memberontak" nak pergi bazaar Ramadan. Pergi boleh, tak pergi pun takpe. So, kita masak selagi terdaya dan selagi ada stok barang kat dapur tu.

Nak masak nasi goreng cina tapi tak cukup bahan. Udang kecik2 tu pun takde. Kalau ada baru la lengkap. So, masak jek la nasi goreng kampung, janji boleh makan.





Tengok timun jepun tu macam lembap2 lagi kan...hehe. Kalau time tengahari, tengok timun pun berselera. Goreng telur mata kerbau sorang satu. Lepas tu, makan dengan serunding daging yang dibeli kat KB baru2 ni.

Alhamdullillah. Kenyang macam biasa sebab sebenarnya nasi goreng tu banyakkk.. =)



Monday, June 22, 2015

makaroni goreng & roti & chicken soup @ weekend tanpa bazaar ramadan





Lighting gelap sikit.

Pecah rekod setakat ni, hanya 1st day puasa hari tu akak menerjah ke bazaar Ramadan sebab nak cari kuih yang anak dara nak. Lepas daripada tu, alhamdullillah kami masak dan makan apa yang ada kat rumah jek. Rasa lebih berbaloi.





Anak dara request nak makan makaroni tapi lupa nak beli daging kisar. SRK pulak kalau berbuka puasa mesti terus makan nasi. Janji ada air sejuk. Nak ganti daging kisar, akak guna daging burger ayam jek yang ada dalam peti ais tu. Rebus dulu daging burger untuk melembutkannya dan kemudian hancurkan.

Ini makaroni versi simple sangat sebab tak ada additional ingredients pun. Kalau goreng plain gini tanpa sebarang jenis sayur, anak dara akan makan habis. Guna bahan2 yang mudah jek, bawang besar, bawang putih, cili boh, ayam kisar, telur, sos tomato dan garam.






On Sunday, akak masak agar2 bandung tapi tak sempat nak snap gambo. Then ada stok roti gardenia, akak buat roti sardin celup telur. Memang mengenyangkan makan roti ni.

Meanwhile, SRK rebus ikan selayang macam buat singgang tu, then bila dah sejuk, SRK goreng ikan selayang tu. Makan cicah dengan sambal kicap. Sedap, ada rasa masin dan masam. Untuk ganti sayur, SRK buat salad timun + buah tomato. Salad dia mudah jek, campur dua2 tu, bubuh udang kering, garam, gula, cili api dan air limau kasturi. Siap.

Tambahan lauk, akak masak ayam kicap. Pun tak sempat nak snap.





Tetiba rajin nak buat chicken soup, boleh makan dengan roti gardenia. Ada isi ayam sikit2 tu dah boleh buat.

Bahan2nya tak susah mana, ayam potong halus2, tepung gandum, air, kiub pati ayam, bawang besar dan bawang putih, susu sejat, serbuk oregano, garam dan butter / margerin untuk menumis. Tapi akak tak ada serbuk oregano. Its ok.

Tumis bawang2 tu, masukkan ayam dan masak ayam hingga lembut. Masukkan kiub pati ayam, masukkan tepung gandum sikit demi sedikit, masukkan air, susu sejat dan garam. Jangan biarkan tepung berketul2. Siap. SRK suka pulak makan chicken soup ni. Sama kaedah dengan masak mushroom soup.

Well, weekend tanpa bazaar Ramadan. Alhamdullillah.

Sunday, June 21, 2015

tip sahur by kevin zahri






Mesti dah ramai yang tengok dan baca tip sahur ni kat fb kan. Zaman sekarang ni sekejap jek sesuatu benda tu jadi viral. Di bulan yang mulia ni, elok la kita kurang2 kan share benda yang tak bermanfaat atau tak sahih. Bak kata Tuan Haji Dr. Azizan, motivator yang femes tu...jangan sampai kita muflis "di sana" walaupun kita dah bertahun2 mendalami ilmu agama...hanya kerana kita sering memfitnah atau bercakap2 bukan2 tentang orang lain  Allahualam.


Okay, jom tengok dan baca tip yang Kevin bagi ni, info yang berguna untuk semua. Ada yang terkena batang hidung akak sendiri...huhu.

Akak memang suka minum nescafe tapi lately dah jarang sikit sebab akak makan supplement. Supplement tak berlaga dengan nescafe atau kopi. Sia2 jek makan supplement kalau lepas tu minum nescafe atau kopi. Untuk elakkan sebarang usaha yang sia2, akak kurangkan sikit.

Berbuka dengan minum air bergas? Errr....tak la bagi akak. Air sejuk pun kadang2 jek. Tak larat nak minum air bergas.

Garam? Hmm...jarang sangat masak tak guna garam tapi memang boleh nak kurangkan garam...cuma time makan nanti ada la yang merungut kurang masin...hehe. Tapi, boleh dipraktikkan, lama2 biasa la kan.

Biasanya after office hour, akak buat la juga senaman ala kadar kat gym tapi ni....sebulan la akak cuti bersenam :)). Sebenarnya boleh jek nak exercise ringan2 kat rumah, cuma banyak vitamin M jek.

Okay...semoga tip ini berguna untuk uolls,

Friday, June 19, 2015

mee hailam jek






Petang semalam sebelum balik kerja, sempat juga klik2 kat beberapa blog dan web yang banyak kongsi pasal cerita makan dan makanan. Ternampak gambo mee hailam, macam menarik. Mee kuning pun ada stok dalam peti sejuk kat rumah. Okay jugek ni kalau nak masak untuk iftar hari pertama. Anak dara pun suka mee hailam.






You know what, sememang kecanggihan kamera dan teknik snap gambo adalah satu perkara yang penting untuk mempengaruhi seseorang. Akak tengok gambo mee hailam kat satu web tu...memang cantik, nampak sedap dan menyelerakan. So, gambo tu dah influenced akak petang semalam :)

Tak kisah la. Sampai rumah pukul 6 macam tu, siapkan bahan2 nak masak mee hailam. Ayam, udang, fish ball, kicap pekat, kicap manis, sos tiram, lada hitam, sayur kobis manis, sos cili dan sos tomato. Tak lupa daun sup, Masak jek bahan2 tu semua. In Shaa Allah jadi la mee hailam. Kena lebihkan air sebab kalau goreng mee macam kering jek, tu dah bukan mee hailam namanya.

Pukul 7 baru mula menggoreng mee tapi dalam masa 15 minit kemudian dah siap. Nak menunggu waktu berbuka puasa, kuah mee hailam dah makin surut...dah tinggal sikit. Mengering.

Mee hailam yang sempurna biasanya guna daging dan air rebusan daging, lepas tu bubuh bancuhan tepung jagung sikit.





On the way balik rumah, teringat anak dara nak kuih untuk berbuka puasa. Cari2 kuih yang dia nak, tak ada pulak orang jual. At last beli kuih ni jek, dia suka tapi kurang sedap katanya. Best lagi yang orang buat...yang sedara dengan wan tu.

Adeh...wan tu nun jauh kat kampung ye ...dik!

Alhamdullillah untuk Iftar hari pertama.

aktiviti kayak berehat sekejap






Anak dara akak yang kecik tu masih aktif berkayak. Masa cuti sekolah dua minggu baru2 ni, akak hantar dia balik kampung sebab akak quite busy. Punya la hampa budak ni tak dapat nak berkayak. Buka jek sekolah, tiga hari ni dia tak lepaskan peluang nak berkayak sebelum coach bagi cuti sebulan sempena Ramadan.






Dah banyak improvement yang dia buat sejak join latihan berkayak ni, alhamdullillah. Semoga segalanya berjalan dengan baik atas niat murni dia nak berkayak. Geng dia boleh katakan hampir semua masuk Kelab Kayak KL ni. Yang bestnya semuanya perempuan dan baru form one. 






Kadang2 ramai juga pengunjung tasik titiwangsa ni yang ralik tengok budak2 ni buat latihan kayak. Ye la...badan memasing tak besar mana tapi larat pulak nak pikul kayak. Bagi seniors yang dah terror main kayak, dah boleh masuk competition kayak. Bila menang, dapat duit. Boleh belanja juniors yang baru merangkak belajar main kayak ni. Belanja makan cendol pun dah kira hebat! =)).






Perasaan bimbang tu sentiasa ada dalam hati akak sebab sukan kayak ni melibatkan aktiviti atas air. Ada ketika kayak terbalik dalam tasik dan juniors terpaksa berenang dan usaha sendiri untuk membetulkan keadaan. Walaupun seniors dan coaches sentiasa ready untuk sebarang kemungkinan tapi kebimbangan tu pasti ada. Mudah2an anak2 ini sentiasa dijauhkan daripada bahaya dan kesusahan. Yang pasti, wajib pakai life jacket.





It's all about satisfaction. Kalau SRK puashati kalau dapat main badminton dengan kawan2 dia, macam tu juga la budak kecik ni. Puashati sangat bila dapat berkayak dengan kawan2 dia. 

All the best to all of you, seniors and juniors.


Thursday, June 18, 2015

tomyam poktek







Selamat berpuasa dan selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua, samada yang mengenali atau tidak mengenali akak. Semoga kita semua dapat memanfaatkan bulan yang mulia ini dengan sebaik mungkin. Seeloknya kita jauhkan perkara2 yang tidak baik, bukan hanya di bulan Ramadhan ni aje tapi juga di bulan2 yang lain juga. In Shaa Allah kita mendapat keberkatanNya.


*********

Hari ni akak belanja satu lagi gambo makanan, tomyam poktek. Nampak menarik kan. Tetiba baru2 ni SRK ajak makan kat luar...kat kedai yang berdekatan dengan rumah kami, katanya teringin nak makan tomyam poktek. Akak blur kejap sebab macam pernah dengar nama tomyam poktek ni tapi tak ingat. Masa jenjalan ke Songkla dan Hatyai dulu memang banyak jenis2 tomyam yang disajikan tapi still tak ingat.

Sekali pandang mesti dah tau kan, tomyam ni ada bubuh santan sikit. Sapa2 yang tak suka santan, boleh tukar dengan susu cair.

Bahan2 asas masak tomyam ni macam kita masak tomyam lain juga. Serai, bawang putih, bawang besar, daun limau purut, air limau kasturi, pes tomyam (kalau suka), buah tomato, cili padi tapi tengok kan tukang masak kat kedai ni, dia bubuh cili kering.

Lain2 bahan sampingan boleh bubuh seperti jenis2 sayuran yang korang suka, udang, lala dan kelainan tomyam poktek kat kedai ni ialah derang bubuh setengah ekor ikan kat dalam tomyam tu. Rezeki SRK baru ni, dapat ikan siakap. Memang sedap tomyam poktek ni, boleh la kita cuba masak untuk menu berbuka puasa.



Wednesday, June 17, 2015

megi ketam @ Kota Bharu



Misi mencari megi ketam, ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Ewah.

Sebelum ni ada terdengar port yang best untuk makan megi ketam iaitu di Bachok. Tapi sebab rombongan makcik kiah ramai sangat, tak dapat nak terjah ke situ. Bila seseorang mencadangkan supaya kami dinner dengan memakan megi ketam, akak dah excited. Macamana la rasanya megi ketam ni kan. Akak lebih bayangkan ketam daripada megi. Akak bayangkan ketam yang besar dan fresh gitu. Tak sabar nak makan.





Lokasi : Pasir Pekan.

Megi ketam dimasak dalam periuk ni. Akak pun ada satu periuk ni kat rumah, orang bagi. Memang best kalau masak guna periuk ni, hangatnya berpanjangan.






Tu dia megi ketamnya, tengok ketam tu...besar kan, puashati nak makan tapi seekor tu jek la. Yang lain udang. Masa mula hirup kuah tu, macam ok tapi tak dapat rasa lagi kesedapannya. Bila 2-3 kali makan megi dan kuahnya sekali, akak dapat rasa banyak sangat tok aji dalam hidangan ni. Kuah tak berapa pekat, mungkin nak cepat agaknya.






Makan ketam tu memang best sebab akak memang suka seafood walaupun dah tau tahap kolestrol dah paras2 hidung. Tapi dek kerana sedapnya makan ketam, akak makan juga. Makan ketam tu memang ok tapi sorry to say, akak tak mampu nak habiskan megi dan kuah sebab lama-kelamaan dah timbul rasa dugal.

FYI, akak tak tahan kalau makan tok aji aka ajinomoto. Boleh jadi pening kepala dan muntah terus. So, tak nak ada benda2 ni semua, akak stop makan megi tu, akak habiskan ketam dan udang jek. Cuma...ini bukan hidangan megi ketam yang terbaik. 

It's ok. Orang belanja, makan free. Tak boleh nak demand banyak =)).






On the way balik ke KL, sempat akak snap satu gambo keajaiban dunia ciptaan Tuhan. Sangat indah, sangat cantik dan tak terjangkau dengan fikiran bagaimana ia wujud. Biar la gambo tu yang menceritakan segala-galanya. Memang setiap kali fly, ada pengalaman yang berbeza. So, jangan lepaskan peluang!


Tuesday, June 16, 2015

Jalan2 @ Kota Bharu - Part 3



Stay at Grand Riverview Hotel (GRV), Kota Bharu bukan la satu experience yang baharu sebab akak dah biasa dengan hotel tu. Tapi experience tu experience yang bertahun2 lampau, bukan experience baharu. GRV selepas banjir besar di KB mungkin berbeza. 

GRV dah siap renovated, banyak juga yang berbeza terutamanya di bilik tetamu. Interior kat bilik dah berkonsep moden berbanding dengan beberapa tahun dulu. Good, nampak simple tapi cantik. 





Ini bukan main entrance kat GRV tapi ...ada macam mini bar kat luar halls. Akak pun tak sure apa fungsinya. Nampak macam kaunter tapi tak pernah ada orang duduk kat situ. So..sempat la selfie sekali kat situ.




Dari area halls tu boleh nampak swimming pool hotel yang cute mute. Nampak macam very open, tak privacy. Sebelah belakang tu Sungai Kelantan yang still macam air teh susu ever and ever.


Kuih yang femes kat KB. Hidangan during our tea break.


Something that I have to tell you, food untuk breakfast and lunch quite terrible, tak banyak pilihan. Sekali tu makan nasi lemak tapi nasinya macam tak masak 100%, boleh rasa mentahnya. Sekali tu nampak ada nasi kerabu tapi bila tengok kaler nasi kerabu tu tak pure (biru macam pakai pewarna), akak surender. At last makan roti dengan omelette jek.

Last day lunch kat hotel tu very poor in history when you compare to the hotel's stars. Macam makan kat hotel bajet jek gayanya. Akak tak tipu. Hotel cuma served nasi putih, gulai lemak kuning ayam, ikan dori sweet sour dan sayur kobis. Ada la sikit ulam2an such as terung rebus dan timun. Just imagine you didn't have any other choices. Upset sangat. At least ada la 5-6 jenis lauk atau ada pilihan lain, macam mee / mihun sup etc. Tapi tak ada.





Ini lunch masa second day, chinese style, makan hidang. This one was better tapi tak ada tambah2 lauk dah, tambah nasi boleh la. Ayam sweet sour, gulai lemak cili api siakap, tauhu lembut dan sawi jepun. Ada fish ball soup. Hidangan ni not bad la berbanding dengan lunch kami on the last day.

Ok, macamana pulak dengan service? Malas nak cerita pasal service derang. Cuma boleh cakap perlu more trainings.

Btw, rooms and facilities memang memuaskan. Lokasi hotel pun strategik sebab dekat dengan kedai2 dan tempat makan.





Monday, June 15, 2015

Jalan2 @ Kota Bharu - Part 2


Sebelum tu, Al-Fatihah to my lovely grandfather yang meninggal dunia pada 11 Jun 2015 yang lalu, jam 6.15pm, di usia 96 tahun. Saat aki meninggal, mak dan adik mak berada di sisi. Ia berlaku hanya lebih kurang 2 jam selepas akak safely landed dari Kota Bharu di KLIA2. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Ramai sangat yang datang menziarah since he was a former imam kat masjid kampung kami. 

***********

First day in KB dah pekena pulut mangga atau pulut pauh, dapat makan benda ni nikmatnya tak terkata sebab dah lama tak makan. Tapi tak boleh nak makan banyak, so shared jek dengan kawan2. Ada orang recommend makan kat Restoran Selera Cik Siti kat Jalan Cherang, KB. Restoran yang agak biasa kita tengok kalau kat KL ni tapi ada macam2 jenis makanan dan minuman. Tepuk dada tanya selera. Colek buah pun ada!

Maybe kalau kat KB..restoran ni jadi tumpuan sebab ada western food, malay food, local food etc. Tak terkata. Tengok aje la menu dia kat bawah ni.




Tu dia banyak betul makanannya....pilih jek nak yang mana satu. Lagipun malam tu makan free, ada orang baik hati nak belanja we all. Alhamdullillah. Perut masih rasa kenyang sebab dah makan santai2 kat hotel sebelum tu, so tak nak jadi tamak haloba sangat kan. Sakit perut nanti, sapa yang susah.





At last, akak order pulut mangga tu jek dan 3 layer tea. Jadilah nak merasa kan. Kueteaw kungfu tu, kawan akak yang nak makan, sedap rasanya. We all share ramai2, rasa sorang sikit. Jangan ada yang kempunan.. =)

Kueteaw kungfu tu akak recommend untuk makan.





Jalan jauh2, balik2 order lamb chop. Kat KL pun melambak lamb chop ni kan. Lamb chop kat restoran ni not bad tapi derang kecikkan sikit saiz lamb tu, nasib la korang kan. Tapi satu benda yang akak tak berapa gemar tentang lamb chop ni sebab bila sampai lamb chop ni kat meja kami, lamb nya dah macam suam2 kuku...tak panas dah. Kentangnya pun dah suam2 kuku. Maybe ramai sangat customer yang tunggu food kan...so suam2 kuku la jadinya.

Suam2 kuku pun...akak rasa juga sikit!  :D

Ada kawan yang makan chicken chop, biasa jek kan. Nak cuba mee ketam kat situ tapi waiter tu cakap ketam dah abih. Mak aiii...baru pukul 9.30 pm, ketam dah abih. Kecewa kejap.

Lagi...kat meja kawan2 yang lain, nampak gaya dah macam mentedarah, bukannya makan :D

Tuesday, June 9, 2015

Jalan2 @ Kota Bharu


Tahun ni akak belum lagi menjejakkan kaki kat bumi Serambi Mekah ni. Mujur ada office trip ke sini. Safely landed kat Pengkalan Chepa Airport petang semalam, walaupun suspen nak fly musim hujan macam ni. Tapi semuanya ok...alhamdullillah.

Malam semalam sempat pergi makan kat Restoran Selera Cik Siti kat Cherang, Kota Bharu..buat akak sedikit teruja mengimbau kenangan zaman2 dulu..sebab dapat makan pulut pauh. Woha!

Pulut ni makan dengan hirisan pauh, sebelum tu curah dulu santan kat atas pulut. Rasanya kalau matchkan pulut dengan harumanis...lagi terangkat u olls.


Monday, June 1, 2015

jalan + kerja @ pantai puteri, melaka


Weekend yang agak sibuk tapi enjoy.

2 days before weekend, akak ada program kat Tanjung Kling, Melaka. Punya la banyak tempat kat Melaka tu, at last pilih kat Pantai Puteri sebab bos nak duk tepi laut....boleh tenang2 kan jiwa dan raga. Boleh memancing yang betulnya.

Nak buat program kat Tanjung Bidara Resort, tak syok tempat tu sebab maintenance macam so-so je dan menu makan pun kurang sedap.





Keluar dari plaza tol Ayer keroh, terus masuk highway Sungai Udang. Terus je la sampai ke Pantai Puteri ni. Cantik pemandangan kat situ, banyak juga gerai-gerai makan. Tengok pantai kat situ, rindu pulak pantai2 kat Terengganu, tanah tumpah darah SRK.




Banyak juga aktiviti2 kat tepi pantai tu, kira tak boring sangat la kalau jalan sorang2 kat situ, banyak benda nak tengok. Boleh tengok kapal2 besar parked kat laut...





Tu la hotelnya, kecik je, cuma enam tingkat. Hotel ni dibawah pengurusan Jabatan Agama Islam katanya tapi perasmian hotel oleh DYMM Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan. Kelazzzz gitu kan. Hotel tak besar mana tapi Raja yang rasmi, bangga. Ada ketika terdengar lagu2 nasyid berkumandang kat hotel tu. Swimming pool pun ada tapi cenonet sangat. Kalau kita terjun menyelam, tak sampai lima saat dah sampai kat hujung... :)





Cantik pokok2 ni sederet di sepanjang pantai. Kat tepi jalan tu ada gerai2 minuman dan makanan ringan, senang la kalau nak makan pisang goreng.





Derang tu semua tercegat kat tepi pokok tu bukannya apa...duk tunggu kawan2 yang memancing ikan. Nak tengok besar mana ikan yang dapat dipancing. Dapat la ikan tapi anak ikan gelama, lawak la derang ni.






Tak sah kalau tak ada foto makan2 kan. Not bad la makan kat situ tapi jangan la compare dengan menu kat hotel2 besar dalam town Melaka tu kan. Tak la western sangat tapi sayangnya tak ada pun dihidangkan asam pedas. How come duduk Melaka tapi tak ada menu asam pedas?





Dessert boleh tahan la, ada aneka puding gitu. Tu mushroom soup not bad la rasanya. Boleh la kalau nak recommend kat kawan2. Akak makan hampir semua makanan yang ada...saja nak rasa sedap atau tidak. Kalau sedap, boleh buat program lagi kat situ. Kalau tak berapa sedap, boleh bagitau pihak hotel untuk upgrade menu.





Malam tu ada request BBQ kat hotel tapi buat kat dalam restoran dia sebab tak nak ambik risiko berBBQ dalam hujan, kalau buat kat luar. Sayangnya daging, kambing dan ayam yang dibakar tu dah tak panas. Kan best kalau makan yang berasap-asap lagi, baru happening. Nasib baik black pepper sauce dia quite okay. Tapi BBQ dia tak ada seafood. Tak ada sotong, tak ada udang. 





Ini lunch sebelum balik ke KL. Still tak jumpa asam pedas, cuma ada ikan keli masak pedas. Besar2 saiz ikan keli yang dihidang, nasib baik bukan belut. Akak makan belut tapi kalau dah besar sangat tu, terbayang makan benda lain!!

Nasib baik ada sayur kailan, sedap dia masak kailan ni. Teringat makan kat satu resort yang femes kat Kuala Terengganu, resort yang banyak bintang tapi hari2 ada sayur taugeh je...huwaaaaa!!!!





Ini kira makanan penutup la untuk hari tu, sebelum balik. Makan jelly dan buah mangga cicah sos udang. Air hijau tu akak tak dapat nak confirm air apa. Tak ada rasa air jambu mahupun air epal tapi kami belasah je minum.

Untuk tempat ni, kalau dari aspek environment, akak bagi empat bintang. Kalau dalam aspek food, maybe tiga bintang. Dan....kalau menilai service nya...so sori...banyak yang kena upgrade lagi. Actually ramai pelatih kat situ...sebab tu la kot service nya agak slow. But it was okay.

Lupa nak citer pasal bilik. Pada akak, biliknya memuaskan.