Posts

Showing posts from January, 2015

Gulai lemak cili api jantung pisang

Image
Lokasi : Temerloh
Cerita pasca banjir.

Last two weeks dah balik kampung sebab nak uruskan pendaftaran penggal baru persekolahan anak dara. Sekejap jek rasanya, anak dara dah form 5, dah remaja gitu. So, urusan pendaftaran tak susah dan remeh mana sebab anak dara dah jadi senior. Semua boleh buat sendiri. Alhamdullillah.
Sabtu lepas, akak balik kampung lagi. Temerloh masih dengan situasi "sibuk" selepas banjir. Memang teruk banjir baru2 ni tapi nasib baik rumah mak akak tak kena banjir, tapi terkepung dek banjir. Sana-sini orang lelong barang2 kedai sebab mostly kedai kat town dan kedai sepanjang ke town terlibat dalam banjir. Setakat sabun mandi, shower cream, ubat gigi....banyak kedai yang buat jualan murah giler. Ubat gigi yang mahal dah turun harga kepada RM3.00 - RM5.00. Ada juga kedai yang buat lelongan barang secara besar-besaran. Orang ramai macam berpesta kat situ sebab nak ambik kesempatan untuk borong barang yang murah. Pandai2 ler pilih mana yang elok. Daripada t…

simpan emas, lebih best

Image
Sapa suka emas? Hampir semua orang suka emas kan. Statement klise tu, tapi jangan terkejut kalau ada orang tak suka emas.

Akak kurang suka pakai barang2 kemas terutamanya cincin. Nak pulak cincin emas yang ada permata, rasa agak rimas, tak tau kenapa. Tapi pakai juga la cincin belah rotan yang lama. Dah jadi cincin antik pun. Tapi itu tak bermakna akak tak suka emas. Akak suka sangat emas walaupun hanya simpan je. At one time, akak terbaca tentang pelaburan emas tapi takut juga kan bila kita nak join benda2 gini, bimbang kena tipu. Bimbang pelaburan emas yang kita buat tu tak betul dan akhirnya kita yang rugi. Simpan emas banyak2, dah labur duit banyak2...akhirnya kena tipu sebab company tu tutup la, ejen lari la kan. Memang menakutkan.

Lama akak baca kat internet pasal pelaburan emas ni...sehingga la akak terjumpa tawaran menyertai seminar public gold kat Ampang. Disebabkan tempat seminar tak jauh dari ofis akak, so akak buat keputusan untuk join seminar. Saja suka2 nak dengar orang…

gulai lemak asam pedas bendi

Image
Ni akak masak main2 sebenarnya, masa akak tengah demam dan tak lalu makan. Then teringin nak makan sesuatu yang agak masam, untuk sedapkan tekak akak ni. Nak masak tomyam, tak cukup bahan pulak. Nak masak asam pedas pun tak ada stok daun kesum dan bunga kantan. Tak best rasanya kalau tak ada bahan2 tu. Buka peti ais tengok ada sayur bendi dan kobis. Nak masak kobis rasa macam tak lalu nak makan. Anak2 memang confirm tak makan sayur2 gini. At last, masak bendi aje la.
Serius...ni akak masak main2 sebab hanya ada santan setengah kotak. Santan MS yang rendah lemak tu. Bila dicampurkan dengan bahan2 asas seperti bawang dan sebagainya, gulai jadi cair sangat. Tapi tak mengapa sebab akak memang tak nak kuah jadi berlemak sangat. It was ok for me.
Jadi, hiriskan aje bawang merah, bawang putih. Masukkan santan dan air, asam keping, serbuk kunyit dan cili boh dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan bendi dan masak la hingga bendi rasa empuk dan kuah gulai nampak masak seadanya. Kalau nak ci…

Happy new year

Image
Sekejap aje masa berlalu, dah masuk tahun 2015. Dah masuk tahun ke-5 akak bekerja di hutan batu ni. Alhamdullillah Allah masih beri ruang dan peluang untuk kita meneruskan kehidupan. Allah masih bagi masa untuk kita meneliti dan menguruskan semula kehidupan kita selama ini.
Kita kadang2 tak sedar yang kita sangat seronok dapat sambut tahun baru tapi berapa ramai yang bersyukur sebab masih dipanjangkan umur untuk terus hidup di dunia ini. Teringat akak pada kursus anjuran JPA yang akak hadiri beberapa minggu yang lalu. Penceramah tu minta kita senaraikan lima kelebihan dan lima kelemahan diri kita. Dalam seramai hampir 50 orang peserta kursus, tak ada sorang pun yang mencatatkan kelebihan diri kerana diberikan kesihatan yang baik, diberikan rezeki yang baik etc. Rata2 mencatatkan....saya penyayang, tak mudah marah, simple, peramah, etc. None of us yang mencatatkan kelebihan diri kerana sentiasa sihat, jarang sakit, so that dapat menjalankan kewajiban beribadah tanpa sebarang halangan.