Wednesday, January 28, 2015

Gulai lemak cili api jantung pisang


Lokasi : Temerloh
Cerita pasca banjir.

Last two weeks dah balik kampung sebab nak uruskan pendaftaran penggal baru persekolahan anak dara. Sekejap jek rasanya, anak dara dah form 5, dah remaja gitu. So, urusan pendaftaran tak susah dan remeh mana sebab anak dara dah jadi senior. Semua boleh buat sendiri. Alhamdullillah.

Sabtu lepas, akak balik kampung lagi. Temerloh masih dengan situasi "sibuk" selepas banjir. Memang teruk banjir baru2 ni tapi nasib baik rumah mak akak tak kena banjir, tapi terkepung dek banjir. Sana-sini orang lelong barang2 kedai sebab mostly kedai kat town dan kedai sepanjang ke town terlibat dalam banjir. Setakat sabun mandi, shower cream, ubat gigi....banyak kedai yang buat jualan murah giler. Ubat gigi yang mahal dah turun harga kepada RM3.00 - RM5.00. Ada juga kedai yang buat lelongan barang secara besar-besaran. Orang ramai macam berpesta kat situ sebab nak ambik kesempatan untuk borong barang yang murah. Pandai2 ler pilih mana yang elok. Daripada trafik clear, jadi sesak sebab penuh dengan manusia.

Harga lauk-pauk dan sayur2an pun boleh tahan mahalnya. Beli sotong 3-4 ekor dah cecah RM8.00. Ni la penangan harga barang selepas banjir.





Baik masak sayur yang ada kat keliling rumah je kan, contohnya jantung pisang. Memang terbaik bila mak akak masak lemak cili api jantung pisang. Pekena pulak dengan ikan kering, terangkat you ols bila makan. Menambah nasi, terkubur kejap misi nak turunkan berat badan.. =)).

Tak jauh dari rumah mak, ada stall orang jual ikan2 sungai. Ikan patin, talapia, baung dan sebagainya. Memang senang betul nak membeli, jalan kaki jek.

So, dah beli seekor ikan talapia merah, bakar jek dalam magic pan. Malangnya tak sempat nak snap pic...dah tinggal separuh.. Ikan talapia bakar cicah dengan sambal kicap. Kalau SRK buat sambal kicap, dia letak bawang putih sikit. Terangkat.





Jangan lupa kudapannya. Kebetulan my bro baru balik duty dari Cameron Highlands, so dia bawa balik strawberry, makan dengan sos coklat. Memang best. Ada juga kawan yang cadangkan makan strawberry dengan garam. Tapi akak macam tak minat.

So...layan aje la :)

Wednesday, January 14, 2015

simpan emas, lebih best


Sapa suka emas? Hampir semua orang suka emas kan. Statement klise tu, tapi jangan terkejut kalau ada orang tak suka emas.

Akak kurang suka pakai barang2 kemas terutamanya cincin. Nak pulak cincin emas yang ada permata, rasa agak rimas, tak tau kenapa. Tapi pakai juga la cincin belah rotan yang lama. Dah jadi cincin antik pun. Tapi itu tak bermakna akak tak suka emas. Akak suka sangat emas walaupun hanya simpan je. At one time, akak terbaca tentang pelaburan emas tapi takut juga kan bila kita nak join benda2 gini, bimbang kena tipu. Bimbang pelaburan emas yang kita buat tu tak betul dan akhirnya kita yang rugi. Simpan emas banyak2, dah labur duit banyak2...akhirnya kena tipu sebab company tu tutup la, ejen lari la kan. Memang menakutkan.

Lama akak baca kat internet pasal pelaburan emas ni...sehingga la akak terjumpa tawaran menyertai seminar public gold kat Ampang. Disebabkan tempat seminar tak jauh dari ofis akak, so akak buat keputusan untuk join seminar. Saja suka2 nak dengar orang berceloteh tentang emas. Tapi sebelum tu, akak dah bertukar-tukar pandangan dengan salah seorang jutawan public gold, Mama Azizah. Baik orangnya. Dia explained satu-persatu tentang pelaburan emas ni. Dipendekkan cerita, akak terus register dengan Public Gold dengan hanya membayar kadar minimum sebanyak RM100.00. Dalam masa kurang daripada sejam, akak dah terima statement pembayaran dan akak dah boleh login kat web Public Gold. Cepat kan.



Tengok gambar emas tu, menarik kan. Cuba bayangkan kalau kita ada banyak...mesti lagi best. 

Lepas abih kerja, akak terus ke tempat seminar. Masuk je situ, terus jumpa Mama Azizah. Dia excited dapat jumpa akak sebab lepas few days akak register, dah join seminar. Dia bagi akak pegang sekeping emas tulen (150gram). Sampai ke bilik seminar dia suruh akak pegang emas tu, suruh merasa getaran memegang emas katanya =)). Memang akak rasa teruja...hehe.

Kat dewan seminar, dia kenalkan akak dengan peserta2. Dia mentioned macamana cepatnya akak register dan boleh join seminar. Dia happy berkenalan dengan akak. Pandai Mama Azizah ni, no wonder dah jadi jutawan emas. 

Seminar yang berlangsung lebih kurang sejam setengah tu adalah percuma. Alhamdullillah akak dapat ilmu emas secara percuma, susah nak dapat macam tu kan. Murah rezeki Mama Azizah. Kami sempat bertukar-tukar fb supaya mudah untuk mendapatkan info emas. Mama Azizah memang sentiasa update info kat fb.

Selepas seminar, akak buat standing instruction kepada Public Gold. Tujuannya adalah untuk memudahkan akak untuk terus melabur emas. Orang kata sedikit demi sedikit, lama2 jadi bukit. Menyimpan emas tak rugi. Apa kata korang pun menyimpan emas? Nanti selepas 5-10 tahun, InshaAllah hasilnya tak mengecewakan. Even Mama Azizah pun bermula pada tahun 2008, kalau tak silap. Hanya enam tahun berkecimpung, dah boleh jadi jutawan emas.

Jom menyimpan emas, bermula daripada sekarang!

Thursday, January 8, 2015

gulai lemak asam pedas bendi






Ni akak masak main2 sebenarnya, masa akak tengah demam dan tak lalu makan. Then teringin nak makan sesuatu yang agak masam, untuk sedapkan tekak akak ni. Nak masak tomyam, tak cukup bahan pulak. Nak masak asam pedas pun tak ada stok daun kesum dan bunga kantan. Tak best rasanya kalau tak ada bahan2 tu. Buka peti ais tengok ada sayur bendi dan kobis. Nak masak kobis rasa macam tak lalu nak makan. Anak2 memang confirm tak makan sayur2 gini. At last, masak bendi aje la.

Serius...ni akak masak main2 sebab hanya ada santan setengah kotak. Santan MS yang rendah lemak tu. Bila dicampurkan dengan bahan2 asas seperti bawang dan sebagainya, gulai jadi cair sangat. Tapi tak mengapa sebab akak memang tak nak kuah jadi berlemak sangat. It was ok for me.

Jadi, hiriskan aje bawang merah, bawang putih. Masukkan santan dan air, asam keping, serbuk kunyit dan cili boh dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan bendi dan masak la hingga bendi rasa empuk dan kuah gulai nampak masak seadanya. Kalau nak cicah bendi ni dengan budu + cili api pun best. Garam jangan lupa bubuh ye. Hasilnya memang sedap bila sampai ke tekak akak yang payau.

Sekian, resepi akak waktu demam =)).

Friday, January 2, 2015

Happy new year


Sumber : Mr.Google

Sekejap aje masa berlalu, dah masuk tahun 2015. Dah masuk tahun ke-5 akak bekerja di hutan batu ni. Alhamdullillah Allah masih beri ruang dan peluang untuk kita meneruskan kehidupan. Allah masih bagi masa untuk kita meneliti dan menguruskan semula kehidupan kita selama ini.

Kita kadang2 tak sedar yang kita sangat seronok dapat sambut tahun baru tapi berapa ramai yang bersyukur sebab masih dipanjangkan umur untuk terus hidup di dunia ini. Teringat akak pada kursus anjuran JPA yang akak hadiri beberapa minggu yang lalu. Penceramah tu minta kita senaraikan lima kelebihan dan lima kelemahan diri kita. Dalam seramai hampir 50 orang peserta kursus, tak ada sorang pun yang mencatatkan kelebihan diri kerana diberikan kesihatan yang baik, diberikan rezeki yang baik etc. Rata2 mencatatkan....saya penyayang, tak mudah marah, simple, peramah, etc. None of us yang mencatatkan kelebihan diri kerana sentiasa sihat, jarang sakit, so that dapat menjalankan kewajiban beribadah tanpa sebarang halangan.

Rasa macam berdebuk atas kepala akak ni, terasa disindir kerana perasan dengan kelebihan diri yang entah apa2. Tulis kelebihan yang sebenarnya semua itu kalau tak kerana kita tak diberi kesihatan yang baik, mampukah kita tersenyum pada orang lain? Mampukah kita menjalankan kehidupan dengan lebih ceria? Tiba2 rasa malu pada diri sendiri. Angkuhnya kita kan. Padahal segala kesihatan dan rezeki itu datangnya daripada Allah SWT juga, bukan sebab suami kita kaya, bukan sebab pangkat kita besar etc. Even paling simple, kalau la kesihatan tidak mengizinkan, bolehkah akak memandu sendiri kereta untuk menghadiri kursus tersebut? Terkesima kejap.

*********

Biarlah apa juga yang kita buat adalah kerana diri kita sendiri, bukan nak menunjuk2 kelebihan kita pada orang lain. Hari pertama tahun 2015 masih sama pada diri akak, tak ada yang berubah pun. Yang berubah mungkin azam atau misi kita untuk menjadikan kehidupan kita kepada kehidupan yang lebih baik. Semua orang ada azam mereka sendiri. Ada juga yang berazam untuk melunaskan azam tahun 2013 yang belum tercapai disebabkan azam tahun 2012 yang terbengkalai! =))

Alhamdullillah, yang akak paling suka ialah on the first day of 2015 ni, harga minyak dah turun. Syukur sangat sebab dapatlah kita berjimat lagi. Pagi semalam akak ke pasar pun, harga udang pun turun. Penjual cina tu cakap, harga minyak turun, harga barang pun kena turun la. Bagus la kalau betul macam tu. InshaAllah.

Cuti tahun baru still sama macam cuti hujung minggu yang lain. Peluang duduk kat rumah adalah satu rahmat kerana akak dapat membereskan kerja2 rumah yang jarang pernah habis. 

*********

Ingatan yang tak berbelah bagi kepada semua kawan2 akak yang menghadapi musibah banjir, terutamanya di Kelantan dan Pahang. Semoga derang sentiasa selamat dan sihat, mohon dijauhkan daripada perkara2 yang tidak diingini, Aamiin. Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukannya. InshaAllah ada hikmahnya disebalik setiap kejadian yang berlaku.

SELAMAT TAHUN BARU KEPADA SEMUA.

mee kari chinese style

Semalam, tengahari lagi dah plan nak masak mee kari chinese style. Entah ler, tetiba teringin nak makan. SRK dan anak2 pun setuju ta...