Thursday, October 31, 2013

makan2 @ philea resort & spa, ayer keroh - part III





Cuba teka sup apa dihidangkan pada hari ketiga? Tapi at that time, akak macam dah tak ada selera nak makan sup ni. Makan separuh aje, pastu suruh waitress tu ambik.


....modern pancake...


....modern dish for tea break....orang kampung macam akak jarang makan benda macam ni...huhu




Benda yang macam popia tu sebenarnya memang popia tapi akak makan separuh jalan juga sebab terlalu rasa rempah kat isinya tu. Macam popia kat kedai mamak la pulak. Sebelahnya ada nachos cicah dengan segala macam benda alah tu. Actually jarang makan nachos ni.

Bila balik rumah cerita kat anak kecik akak pasal nachos...budak kecik tu pun ketawakan akak. Koman la ummi ni, katanya. Dia pun cerita pasal kesedapan nachos yang mak kawan baik dia masak. Owh....I missed the train. Kampungnya.




Malam akhir, we all ada steamboat dinner kat tepi swimming pool. Akak dah terbayang kat ketam, udang dan segala macam seafood yang perlu dimakan =)). Paling best makan ketam, mak aiii...dalam masa orang lain malu2 nak makan, akak dah selesaikan tiga ekor ketam. Puas hati betul. Oleh sebab masa tu memang tak sabar2 dah nak makan ketam, maka tak banyak foto yang boleh dikongsi...huhu.

Lepas tu baru teringat macamana la tahap kolestrol yang ada pada akak....ngeeee... :)



....aiskrim strawberi la pulak....I missed vanilla icecream....tapi habis juga.....

....lepas aiskrim, cheese cake la pulak...walaupun cuma sepotong aje tapi jenuh nak habiskan.....


....sagu gula melaka yang sedap tu sekali lagi tiba di meja.....


....wow....dah lama tak makan puding roti..tapi rasanya manis giler.....



Mewah dengan dessert malam tu....ingat we all ni lori DBKL ke apa...semua nak sapu....tapi memang makan semua kecuali puding roti tak larat nak makan dah...too sweet. **Laughing**.

Memang makan steamboat ini, ada macam2 termasuk la kueteaw, mee kuning dan mihun, mana tau ada yang nak buat macam mihun dan kueteaw sup kan. Air yang dihidangkan ialah air limau, bagi hilang sikit rasa dugal bila dah banyak makan seafood. Best dapat makan tiram yang fresh gitu.

So you olls...jangan lupa ke Philea ye!

Wednesday, October 30, 2013

makan2 @ philea resort & spa, ayer keroh - part II







...makan mee udang + air kopi susu...sambil checked email...


Sepanjang akak stay kat Philea ni, perut memang penuh dengan air kopi. Minum kopi memanjang...sampai kepala pun dah terasa semacam..huhu.. Macamana tak minum, everytime mesti ada air kopi. Air teh pun ada tapi macam tak interested nak minum. Well...akak memang peminat tegar nescafe sejak zaman anak dara dulu lagi. But at one time, akak stopped minum nescafe sebab selalu sakit kepala =((.




Yang wajib ada ialah soup of the day. Kali ni makan sup tiram dan udang tapi rasanya macam you olls masak singgang ikan gitu. Ada rasa masam yang menusuk kalbu. Masam2 manja. Terus teringat singgang ikan kembung yang mak masak kat kampung....tiada tandingannya.





Udang masak gulai lemak cili api antara hidangan yang we all makan for the next day. Masakan kampung gitu kan tapi rasanya tak la kampung sangat. Bila makan, terasa kepedasannya.



....tak larat nak makan nasi banyak2 dah sebab asyik makan je.... Nasi separuh + sayur campur + udang masak lemak + isi ikan goreng cicah dengan sos dan ayam berlada......complete....


....guess what? ...Ni puding cendol, banyak juga la cendol kat dalam tu. Kat atas ditaburkan dengan buah2an eg buah kiwi, betik dan rock melon....best....


.....aiskrim tak tinggal you olls....dah la akak memang suka makan aiskrim vanila....memang marvellous....




Dessert yang memikat hati, lebih minat nak makan benda2 ni daripada nak makan nasi...hehe. Walaupun dapat aiskrim cuma satu scoop je tapi dah memadai kan.





Sebahagian daripada kawan2 yang turut sama menikmati hidangan pada hari tu...makan kat meja panjang macam ni memang best. Oleh kerana akak sampai awal kat tempat makan, jadi akak terus aje duduk kat hujung, jadi chairwoman la plak =)). Senang nak snap gambar kan.





Tuesday, October 29, 2013

makan2 @ philea resort & spa, ayer keroh - part I


Now kita cerita pasal makan2 kat Philea ni pulak. Makan kat situ memang best tapi standard la kan hotel lima bintang. Kalau makan tak sedap, takde la dapat bintang2 kan. Oleh sebab we all punya group cuma 15 orang, so untuk lunch dan dinner, makanan we all dihidangkan, bukan buffet. Tapi sarapan still konsep buffet. Ramai students UiTM Pulau Pinang tengah praktikal kat situ...






Tengok....apa yang we all makan untuk lunch on the first day. Mewah betul makan berhidang ni. Dimulakan dengan soup of the day, sup ketam + udang (seafood). Dah selesai makan sup, baru la sampai lauk2 yang lain.




Yang kami makan ni ialah hidangan set muhibbah, jadi macam2 jenis lauk ada. Dah nama muhibbah kan. Ada gulai dalca tapi akak tak makan pun dalca ni sebab macam tak selera nak makan.




Yang ni isi ikan kot...akak pun dah lupa tapi sedap rasanya. Jarang2 jumpa masakan macam ni, boleh la akak makan =)). Nak tunggu masak sendiri, tak masak2 pun.




Sotong masak pedas pun ada, derang masak guna sotong yang kecik2 tu. Quite hot makan sotong ni sebab goreng guna cili kering gitu.




Dah namanya set muhibbah kan, semuanya ada you olls. Daging pun ada untuk orang yang tak nak makan ikan atau sotong. Tapi akak makan semuanya kecuali dalca tadi. Daging ni sedap rasanya.





Pencuci mulut untuk hari pertama... Sagu bersantan + gula merah, serius sedap benda alah ni. Rasa nak tambah lagi. Aiskrim vanilla sebagai peneman tapi aiskrim dah meleleh semasa waitress bawa...

Tamat cerita makan hari pertama ...hehe...




Monday, October 28, 2013

philea resort & spa, ayer keroh


Selepas duduk kat hotel seri malaysia untuk pra program, the next day akak menginap di Philea Resort & Spa, Ayer Keroh for the actual programme implementation. Resort ni baru tiga tahun beroperasi dan dimiliki oleh individu yang non-malay. Mudah sesangat nak cari resort ni sebab cuma terletak bersebelahan dengan taman rama2 Ayer Keroh. Keluar aje dari plaza tol Ayer Keroh tu, terus belok kiri. Memang located betul2 tepi highway.




Sesapa yang pernah menginap kat situ mesti tahu serba-sedikit kan betapa cantiknya tempat ni. Check-in counter yang sentiasa menggamit setiap pelanggan yang datang. Dengan frem marmar besar yang digantung di belakang kaunter, sangat memukau pandangan. 




Lobi yang dipenuhi dengan kerusi dan meja yang disusun kemas untuk kemudahan pelanggan/penginap. Boleh relax dan minum2 kat situ. Semasa pendaftaran masuk pun, kita diberikan welcome drink dan wet towel untuk kegunaan kita. Mesti tangan dan muka you olls dah lekit dan berminyak. So...sementara nak daftar masuk tu, boleh la lap2 apa yang patut =)).






Hiasan dalaman dan luar resort ni memang banyak menggunakan material kayu, memang cantik. Terpegun jap akak melihat pelbagai jenis kayu yang digunakan oleh pihak resort untuk menata tempat ni. Bunga2 hidup diletakkan di atas setiap meja.




Untuk twin accomodation, setiap rumah ada empat bilik dan semuanya dibina daripada kayu. Untuk naik ke tingkat atas, disediakan tangga di tengah2 antara bilik2 yang di bahagian bawah. But one thing, bila hujan lebat, agak bising sebab semuanya menggunakan kayu. First time duduk memang quite scary =)). Dibina juga beranda untuk setiap bilik dan diletakkan sebuah pangkin untuk kita beristirehat.








Suasana dalam bilik yang mendamaikan. Dinding2 bilik semuanya menggunakan kayu. Cantik hiasan dalamannya. 






Dipasangkan dua daun pintu kayu untuk pintu masuk ke bilik air. Hiasan dalaman bilik air pun cantik dengan susunan tempat meletak sabun, syampu etc, semuanya nampak complete







Laluan ke dewan2 mesyuarat dan seminar, ada kolam dibina di sekelilingnya...kita boleh tengok ikan2 yang cantik kat situ. Dan dihujung nun ada satu lagi tempat makan. Kat sebelah kanan tu ada open hall, sesuai la untuk sesiapa yang nak buat event atau program dengan kapasiti yang ramai (100 orang ke atas).








Ahaaa...ni foto2 yang akak snap kat public toilet kat situ. Kelasss you sinki dia...macam tembaga..ke memang tembaga hehe =)). Apahal kan...dalam toliet pun nak snap foto kui3x...masa ni tengah lawak2 dengan kawan..

Well...this is Philea Resort & Spa, Ayer Keroh. Kalau you olls orang gomen, dapat la diskaun sikit. If not...kadar bilik yang paling murah kalau tak silap...RM700 ++. Tapi tempat ni memang cantik dan best. Service memang bagus.














Friday, October 25, 2013

makan + tido @ hotel seri malaysia, ayer keroh





Melancong sambil bekerja ke Ayer Keroh, Melaka, untuk pra program, akak memilih Hotel Seri Malaysia untuk menginap. Pilihan hotel dibuat selepas akak buat sedikit survey kat internet dan lokasi hotel ni berdekatan dengan tempat kerja.

Always in mind, macamana agaknya dengan service dan keadaan hotel Seri Malaysia. Adakah sama dengan hotel Seri Malaysia kat tempat2 lain? Except kat Penang, hotelnya selesa, ok sangat. Hati berbelah bagi tapi sebenarnya tak kisah sangat asalkan ada tempat tidur dan makan-minum terurus.

Melangkah masuk ke lobi hotel, owhhhhh...ok...nampak ada kelainan.





Hostel style...ni memang standard untuk hotel Seri Malaysia. Tapi this time quite different, ada tempat lepak2, ada self-service laundry etc.

What do you expect more from Seri Malaysia??





Viewed from my room, ada swimming pool rupanya kat sini. More than expectation kan. Boleh la kalau nak bawa family duduk kat situ, jika you olls nak save budget. Ada kolam untuk budak2 juga kat sebelah tu.






Bilik yang dah cukup selesa untuk akak, semua dah provide. TV pun dah tak guna TV jenis gemuk tu kan. Memang management ikut trend dan keperluan/keselesaan penginap. Interior design yang cantik dan nyaman mata memandang. What else kan.




Tempat makan yang luas dan selesa serta service yang baik. Ada banyak juga pilihan makanan. Pendek kata makan sampai kenyang.




Tekak melayu kan, nasi lemak juga yang akak ambik, matchkan dengan air jus....Ribena! =)). Cuma nak komplen sikit pasal ikan bilis dia yang agak keras. Kalau masak guna ikan bilis Langkawi, mesti terangkat.



...piring sumbing sikit...maybe next time kena simpan dah piring ni...




Air kopi ada juga dan cekodok (walaupun dah puas makan cekodok kat cafe ofis..hehe). Still nak rasa camna chef kat situ masak.

Anyway, alhamdullillah untuk segalanya.